Svakodnevica 18.09.2017. 13:22. Zadnja izmjena: 18.09.2017. 13:39.

Prelog

3. festival međimurskih slastica „Bakini kolači“

U organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine  „Međimurska gruda“ iz Dunjkovca ovog je vikenda Prelog bio domaćin 3. festivala međimurskih slastica „Bakini kolači“. Očuvanje gastronomske tradicije Međimurja te svakodnevni rad brojnih Međimurki i Međimuraca nit su vodilja spomenute manifestacije čije su svečano otvorenje podržali zamjenica župana Međimurske županije, ujedno i zamjenica predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije Sandra Herman koja je i otvorila spomenutu manifestaciju, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik predsjednika TZ Grada Preloga Ivan Gradečak te predsjednik Udruge „Međimurska gruda“ Franjo Soldat.

Vrlo jednostavni kolači, blagodat za nepca, pripremljeni s puno mašte i ljubavi prisutne su prisjetili na djetinjstvo, njihove bake i tradicionalne međimurske slatko-slane slastice. Kiflice, kalešica, kukuruzne obične i dizane zlevenke, zdigani kolači punjeni makom, sirom, jabukama, cvirkači i prfkači samo su dio bogatog kulinarskog umijeća kojeg su pripremili vrijedni Međimurci, a moglo ih se vidjeti, ali i isprobati u Prelogu gdje su uz kolače prezentirani i dijelovi tradicije bogatog opusa međimurskog kraja u starinskim nošnjama. 

Brojni posjetitelji uživali su u degustaciji, a stručni žiri dodijelio je lente i nagrade najboljima. Tako je treće mjesto osvojila Nada Turk iz Murskog Središća koja je pripremila slatku pitu s orasima i jabukom. Drugoplasirana je Katarina Bašek iz Dunjkovca s pripremom Orehove torte, dok je nagradu za najbolji kolač osvojio Stanko Trstenjak iz Marofa pokraj Svetog Martina na Muri s pofratnom gibanicom. Ujedno, dodijeljena je i lenta za izvorno Međimursko koja je pripala Udruzi žena iz Belice, a ujedno upriličena je i nagrada za prvog dedeka na festivalu „Bakinih kolača“ koju je osvojio Stanko Trstenjak. Cijela manifestacija, druge godine tako seli u najsjeverniju Općinu u Hrvatskoj u Sveti Martin na Muri.