Svakodnevica 14.05.2018. 06:41. Zadnja izmjena: 14.05.2018. 06:42.

Susreti

Anamarija Molnar iz Dekanovca stare zanate otrgla zaboravu

- Zimi najviše napravim, vani je hladno, pa se heklanjem i vezenjem dobro ugrijem. Sad kad je stiglo proljeće i lijepo vrijeme igle i konce spremam i polako ću van, među cvijeće koje, osim ručnog rada također obožavam, kazala je Anamarija Molnar (48) iz Dekanovca pokazujući brojne stolnjake i ukrase koje je napravila posljednjih 10-ak godina koliko se bavi ručnim radom.

Kako vesti i heklati gospođi Anamariji pokazala je Ljubica Kolarić, a kada je i sama probala, odmah joj se dopalo. – Ljubica me svemu podučila, dala mi šeme po kojima treba raditi i ubrzo je nastao moj prvi stolnjak nakon kojeg nisam stala. Uz vrijeme, alat i materijal, za vez je potrebna i dobra volja, a ja sam je imala, i još je imam, napretek, navodi Anamarija. Osim njihovog doma, kuće obitelji i prijatelja Molnarevih krase radovi marljive Anamarije. – Nemam kamo sa svime što izradim pa mnogo poklanjam bližnjima. Za svako godišnje doba i svaki blagdan izrađujem prigodne ukrase. Radim uskrsne koke, božićne kuglice i anđele te zvončiće, nabraja dodajući da uživa u onome što radi i trudi se pronalaziti nove šeme i ideje za što dobro, u ovo  doba tehnologije, posluži i internet.

Iglama i koncima Anamarija ispunjava svoje slobodno vrijeme, a poznanici je često pitaju kako za to ima živce. – Ovo nije živciranje već upravo suprotno. Smiruje me usklađivanje boja i simetrija, a ručni rad opušta bolje nego turske serije na televiziji, smije se Anamarija. Najponosnija je na poculicu koju je izradila po uzoru na onakve kakve su nosile žene njihova kraja nekada te naglašava kako bi voljela da se vezenjem i heklanjem bavi još više ljudi i da se te vještine prenose dalje, na mlađe generacije.