Svakodnevica 24.03.2017. 21:17. Zadnja izmjena: 24.03.2017. 21:17.

"Zvučeni šujster"

Antun Benko: Tko još pamti podešve?

Antun Benko iz Donje Dubrave je "zvučeni šujster", jedan od rijetkih koji poznaje izradu "črnih čižmi z trdom sarom". Danas je u mirovini, a svoj obućarski put počeo je već s pet godina, pomažući ocu Franji. Očeva majka, tj. Antunova baka bila je Ana Lisjak, iz obitelji koju su zvali "Lesjakovi čižmari".

- Postoje dvije vrste, a međimurska tradicija su podešve. Riječ je o rezanoj čižmi. Donji dio je normalan, ali je sara na njega spojena. Sara traje duže pa se donji dio, ako se uništi, može zamijeniti. U trdu saru idu juta i čiris te se to zatvara goveđom kožom. Jako je tvrdo, a za vrijeme izrade to treba preokrenuti. Imal sam dobre dve leti vesele da dotiram do toga kak mora biti - kaže Antun Benko. Posljednje podešve obitelj je za tržište pravila početkom 60-ih godina prošlog stoljeća i naleta serijski proizvedene obuće.

- Nekad je to bila normalna građanska obuća. Bilo je pravilo pri sakoj hiži jedne muške i jedne ženske meti. Dekla dok je išla v zamuž je obavezno od svojih roditelji dobila črne čižme z trdom sarom u kojima su ju i zakopali! Tako je bilo i s mojom bakom po mami, Regom. Rekla je nek ju zakopamo u čižmama i narodnoj nošnji. Takve čižme traju 80 i više godina! Podravci su ih plaćali s 200 do 250 litri mošta - kaže Benko.

U mladosti je radio i u Njemačkoj te potom u više obućarskih tvrtki sjeverozapadne Hrvatske. 1990. godine otvorio je obrt sa suprugom Marijankom. Proizvodili su papuče, čizmice, sandale... Polovicom 90-ih počeo je proizvoditi i črne čižme z trdom sarom za KUD-ove, a obuli su i Zrinsku Gardu Čakovec, viteško društvo iz Lobora, Zrinske kadete Murakeresztur... Posljednje je izradio prije tri godine, ali vjerno čuva predaju, kao i zastavu čižmarskoga ceha Donje Dubrave iz 1772. godine koju su pronašli u podrumu doma kulture Zalan.