Svakodnevica 27.02.2018. 06:46. Zadnja izmjena: 27.02.2018. 06:46.

Srce vuče rodnom kraju...

Australsko ljeto zamijenili smo štrigovskom zimom

- Četrdeset godina živjeli smo u Australiji, ali smo se pod stare dane vratili i došli u ovu resku zimu. Uh, tamo je bilo tako toplo, more... Ali, neka, ovo je zdravo, volimo svjež zrak, samo se treba naviknuti - ispričali su nam supružnici Marija i Konrad Malec iz Štrigove. Zatekli smo ih kako šeću bregima ponad Štrigove, u blizini groblja. Svaki dan naprave poveći krug.

- Rekreiramo se, da noge ostanu stabilne. Nakon šetnje odemo u centar Štrigove, na kavicu - kažu. Susretnu poznanike iz mladih dana i sa svakim se rado zadrže u razgovoru. Rodom su iz Leskovca, bili su susjedi. Vjenčali su se kad su imali 20 godina.

- Znamo se od malih nogu. U braku su i naši stariji brat i sestra Drago i Katica Malec. Oni žive u Mariboru. Inače, vraćali smo se zbog roditelja, rodbine i prijatelja, kako bi u starosti bili u krugu bližnjih. Vuklo nas je... Nažalost, roditelji nisu dočekali naš povratak prije 5-6 godina. No, viđali smo ih, dolazili smo u posjete. Kad smo se vraćali nismo išli u staru i zapuštenu hižu u Leskovcu. Kupili smo stan u centru Štrigove - kažu supružnici Malec. 

U Australiji su, dodaju, radili svašta; supruga je imala trgovinu, suprug je radio u tvornicama ... i tako je prošao jedan pošten radni vijek, nakon kojeg su se iz bijelog svijeta vratili na (trenutno) bijele štrigovske brjegove.