Svakodnevica 06.08.2017. 12:39.

Glazbeni zanesenjaci

Bračni par Ana i Ivan Lisjak iz Novakovca: Naš je život pjesma!

Razne predsmotre i smotre, Pjesmarica naših mamica, Picokijada u Đurđevcu, Novakovske večeri, rođendan i obljetnica smrti Florijana Andrašeca, Glazbena večer Florijana Andrašeca, Dan općine Podturen, Dan općine Dekanovec, međunarodni festival Zapojmo še sosedovo...samo su neke od brojnih manifestacija koje svake godine posjećuju naši sugovornici – bračni par Ana (64) i Ivan Lisjak (66) iz Novakovca. Novakovečki slavuji – kako ih mnogi sumještani nazivaju, ni u sedmom desetljeću života ne usporavaju tempo. Glavni su vokali župnog zbora, aktivni članovi Kulturno-umjetničkog društva Mura Novakovec, Dekanovskih golubica i Međunarodnog folklornog društva Ljubljana s kojima su ostvarili nastupe diljem Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Srbije, Austrije i Grčke, a samostalnim izvedbama redovito uveseljavaju svoje sumještane, prijatelje i rodbinu.

Glazba iznjedrila ljubav

- Pjesma nas povezuje. Ne možemo zamisliti jedan dan, a  još manje kakav bi nam bio život bez pjesme, pričaju nam Novakovčani Ana i Ivan. Cijeli život i jedan i drugi uspješno polove glazbenim vodama, a upravo je pjesma ono što je ove dvije srodne duše spojilo. - Pjevamo od malih nogu. Upoznali smo se u crkvi. Zajedno smo odlazili na pjevanje. Sjećam se da sam bio jedini dječak među djevojčicama, a uz to sam bio ministrant. Moje dvije tete i sestra otišle su u časne sestre i očekivalo se da postanem svećenik. U to vrijeme to je bila normalna pojava jer je puno mladića iz našeg kraja odlazilo za svećenika. No, to se nije ostvarilo jer su me prestrašili pričom da je svećenik uškopljen jer nema djecu, a ja sam im naivno povjerovao, nasmijano prepričava Ivan, poznat i po dobrom smislu za humor. Prava istine je da se rodila ljubav između dvoje glazbenih zanesenjaka. - Zaljubili smo se, vjenčali i otišli u svijet. Dugo godina radili smo u Beču, u jednoj tvornici sladoleda, prepričava Ana te nastavlja:

- Otišli smo delati, ali pjevanje nismo zapostavili. I dalje smo pjevali u crkvi. Novakovečki KUD okupljao je jako puno ljudi, ali, nažalost, raspao se za vrijeme rata. Zato smo po povratku u rodni kraj 2009. godine odlučili ponovo pokrenuti tu priču, pričaju nam osnivači Kulturno-umjetničkog društva Mura, koje danas okuplja 37 članova.

Trio Novakovčani

Glazbom su zarazili i svoje kćeri Anicu i Nataliju te unuke Karmen, Melanie, Claudiju i Ivana, ali kao najvažniju ključnu pjevačicu svog sastava ipak ističu drugu članicu obitelji.

-Anina sestra Marija Volavšek koja živi u Ljubljani posljednja je karika našeg "sastava" - Trio Novakovčani. S njom redovito nastupamo na raznim smotrama, festivalima i okupljanjima. Nema ljepšeg razdoblja od onog koje provedemo zajedno. Zato nam je ljeto najdraže doba. Odemo zajedno na more i nakon večere ga vužgemo i zajedno zapjevamo na terasi. Pjevamo sve – i međimurske, makedonske, srpske pjesme...Nema ljepše pohvale od toga kad ljudi stanu ispod naše terase, slušaju i dive se, kažu supružnici iz Novakovca.