Svakodnevica 24.02.2017. 20:39. Zadnja izmjena: 24.02.2017. 23:22.

Skup hobi

Brat i sestra Mladen Glavina i Nada Godina iz Vratišinca slove za najveće majstore u kraju

- Moj deda sve zna napraviti. Meni je napravil zipku za bebu, stolicu, abecedu, njihaljku, kućicu... Sad čekam da mi napravi policu, stol i stolice za moje prijateljice, nasmijano prepričava šestogodišnja Lara Munđar iz Vratišinca. Njezin djed Mladen Glavina vrstan je majstor kada je obrada drva ili opeke u pitanju, što je vidljivo na svakom koraku njihova doma i dvorišta. Prostor ispred kuće krasi impozantna fontana s pripadajućim jezercem, drveni ukrasi nalaze se na sve strane, a prostor unutar dvorišta ostavlja bez daha. Ondje je Mladen uredio pravu ljetnu oazu s prostorom za sjedenje i dječjim igralištem. - Djed je bio mlinar, a njegov je posao naslijedio i moj otac. Odmalena sam gledao kako se to radi i naučio puno toga, objašnjava pedesetdvogodišnji Vratišinčanin koji više od dva desetljeća radi u inozemstvu na poslovima polaganja opeka.

KAMEN U ŽENSKOJ RUCI 

Obiteljska crta nije zaobišla ni Mladenovu sestru Nadu Godina (46), također iz Vratišinca. Po struci je tekstilka, no, u praksi svestrana kreativka kojoj ni jedan posao nije stran. Dugi niz godila radila je na poljoprivredi, bavila se uzgojem kokoši i proizvodnjom domaće tjestenine. Kada u tom poslu više nije vidjela budućnost, nije očajavala, već se okrenula kreativnim poslovima i izradi unikatnih predmeta i skulptura od prirodnog kamena. Tim hobijem bavi se već desetak godina.

- Uvijek treba nekaj zmisliti. Nisam osoba koja će mirovati, moram nešto raditi. Suprug Antun radi u inozemstvu i bavi se umjetničkim radom od prirodnog kamena. Činilo mi se zanimljivo pa sam i ja odlučila probati, pojašnjava naša sugovornica koja je prošle godine završila školu za njegovateljicu te se posvetila brizi za starije osobe i one s posebnim potrebama. Najviše ju ispunjava rad s kamenom što je vidljivo i iz pogleda na njezino dvorište u kojem su svoje mjesto pronašle brojne unikatne posude za cvijeće, vodopad u obliku delfina i brojni ukrasi. Zidovi njezine kuće i garaža obloženi su kamenom, a podovi ukrašeni zanimljivim mozaicima. 

Skup je to hobi i traži puno vremena i strpljenja. Za jednu manju teglu potrebno mi je najmanje pet dana. No, uživam u tome i svaki put se iznenadim kad uspijem napraviti ono što sam zamislila, nasmijano objašnjava Vratišinčanka N. Godina.