Svakodnevica 15.02.2017. 13:13.

Javna vatrogasna postrojba

Čakovečki vatrogasci na intervenciju kreću u minuti po dojavi o požaru ili drugoj nesreći

Najviše minuta vremena potrebna je od trenutka dojave do izlaska iz garaže vozila s posadom čakovečkih profesionalnih  vatrogasaca, odnosno kretanja na mjesto intervencije. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, jedine profesionalne vatrogasne jedinice u našem kraju dežuraju u četiri smjene, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu,  365 dana u godini. I to rade već duže od četiri desetljeća. Posjetili smo ih u njihovom sjedištu u Ulici Stjepana Radića.

- Jezgra profesionalnog vatrogastva u Međimurju stvorena je unutar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čakovec 1972. godine kad su odlukom tadašnje općine Čakovec petorica članova DVD-a postali profesionalci, a prva jedinica koju je činilo devet vatrogasaca službeno je s radom počela 1. siječnja 1975. godine. Kako se s godinama broj intervencija povećavao, rasla je i potreba za vatrogascima pa je primjerice 1980. godine u postrojbi bilo zaposleno 22 ljudi. Godine 1982. počela je gradnja, a 6. travnja 1983. godine na Dan oslobođenja Međimurja svečano je i otvoren kompleks u kojem je danas sjedište JVP-a, vratio nas je na početku u prošlost zapovjednik 37-godišnji Preložanin Mladen Kanižaj. Uz njega i njegovog zamjenika Roberta Meglića iz Knezovca u Postrojbi su danas zaposlena 34 vatrogasca, mehaničar opreme, administrativna tajnica i spremačica. Osnivači, odnosno vlasnici JVP-a su 15 međimurskih jedinica lokalne samouprave od kojih najveći udio ima Grad Čakovec.

BROJ POŽARA OPADA,  ALI SU INTERVENCIJE SVE ZAHTJEVNIJE

- 2016. godinu završili smo s ukupno 719 intervencija što je za čak 163 manje nego godinu ranije. Već više godina unatrag primjećujemo da broj požara opada, ali istodobno požarne intervencije postaju sve složenije. Primjerice, gašenje požara kuće za nas je rutinska operacija, no intervencija u nekoj tvornici zahtijeva mnogo više. Potrebno je saznati gdje se nalaze instalacije energenata, struje i plina komunalne instalacije, nalaze li se u krugu objekta nekakve kemikalije i utvrditi niz drugih parametara. Požara na otvorenom je manje, no povećava se broj tehničkih intervencija kao što su uklanjanje drveća, ispumpavanje vode iz poplavljenih podruma i drugih objekata, nesreće tijekom poljoprivrednih radova kad stroj na primjer osobi prikliješti dio tijela i dakako spašavanje unesrećenih u automobilskim nesrećama, rezanje lima automobila. Broj intervencija najčešće je vezan uz vremenske uvjete, logično, više ih je kad je nevrijeme, požari su češći za ljetnih žega, ali i zimi kad je sezona loženja.

DVIJE SMJENE PO 12 SATI

Po dojavi o požaru ili nekoj drugoj nesreći, kad se ustanovi da nije lažna, operater u dojavnoj sobi uključuje svjetlosni i zvučni alarm, vatrogasci se s kata našeg objekta po cijevi spuštaju u garažu, oblače već naravno pripremljenu opremu i sjedaju u vozilo. Istodobno, operater sms porukom o intervenciji obavještava i dobrovoljno vatrogasno društvo na čijem se području intervenira. Dežurnu smjenu čini najčešće osam vatrogasaca, a njima rukovodi voditelj smjene. Jedan vatrogasac radi od sedam do 19 sati, idući dan dežuran je u noći od 19 do sedam, a onda je dva dana slobodan.  Na početku, odnosno kraju smjene voditelj izdaje i dnevnu zapovijed. Nije naime kako neki misle da vatrogasci ovdje besposleno sjede i čekaju telefonski poziv. Svaki su dan raspoređeni na različite poslove. Servisiraju opremu i objekt, provode različite vježbe, a primjerice 11 naših vatrogasaca završilo je i obuku za ronioce. Nabavili smo i službenog psa, belgijskog ovčara Neru koji se školuje za potrage za nestalim osobama i potrage u ruševinama. O psu skrbi naš vatrogasac Josip Sušec, priča nam Kanižaj.

NAJTEŽE SU PROMETNE NESREĆE

Mladi zapovjednik JVP-a, po struci diplomirani inženjer zaštite od požara i zaštite na radu u vatrogastvu je inače pune 23 godine, od malih nogu kad je postao član DVD-a Prelog, a gdje je danas zamjenik zapovjednika. I sam je dugo bio operativni vatrogasac te se u tom teškom poslu nagledao se svačega. Kao i većini, kaže, najstresnije i za psihu najteže su intervencije vezane uz prometne nesreće gdje ima ozlijeđenih ili mrtvih ljudi. No, nijedna intervencija nije bezazlena. Uvijek su potrebni promišljenost i oprez. Upravo zbog prirode svog posla vatrogasci svake dvije godine moraju na liječnički pregled, a svake četiri pristupaju i psihološkom testiranju. Operativni vatrogasac, što se odnosi i na članove DVD-a, ne samo profesionalce, može biti punoljetna osoba, s minimalno zvanjem dobrovoljnog vatrogasca te s obavljenim liječničkim pregledom. Kanižaj nas informira i da najmlađi pripadnik JVP-a Čakovec ima 28, a najstariji 62 godine te dodaje da je posljednjih godina ekipa pomlađena jer je više vatrogasaca starije životne dobi otišlo u mirovinu. Svako ljeto po nekoliko pripadnika JVP-a dežura i dislocirano –u mjestu Kukljica na otoku Ugljanu.

Lažno najčešće nazivaju Romi

Svakodnevicu profesionalnih vatrogasaca čine i lažne telefonske dojave. Operater Damir Tot kaže nam da se to događa i po nekoliko puta dnevno, a najčešći pozivatelji pripadnici romske nacionalne manjine, djeca te osobe pod utjecajem alkohola. -Ima onih koji su stalne mušterije pa ih već prepoznajem po glasu, ističe dok zapovjednik Kanižaj dodaje da se svi pozivi snimaju te da oni koji lažno dojavljuju mogu biti i prekršajno sankcionirani. Pri svakome pozivu, pozivatelj mora reći svoje ime i prezime. Već pri tome prvome koraku lažni pozivatelji obično poklapaju slušalicu.