Svakodnevica 31.08.2017. 21:28. Zadnja izmjena: 31.08.2017. 21:28.

Nema tajne

CIRKOVLJAN U Anitinim surfinijama lako se i izgubiti

Okinuti fotografiju koja bi dočarala svu raskoš surfinija na balkonu kuće Anite Černov (35) iz Cirkovljana, a da pri tom u cvijeću ne izgubimo samu gazdaricu, vjerujte, nije bio lagan zadatak. U slapovima se prelijevaju ružičasti i bijeli cvijetovi, sa svih prozora i dva balkona, pa dok traži mjesto s kojeg bi nam se nasmiješila, Anita kaže: - Pa da, možda sam malo pretjerala.

No, s cvijećem se nikad ne može pretjerati, pogotovo kad se cijelo mjesto diči vašim obiljem. Jedna se susjeda, kaže Anita, redovito fotografira kraj cvjetnog šarenila, pa drugima pokazuje fotografije i hvali njezino umijeće, a nerijetko prolaznici stanu kraj kuće Černovih pa pitaju za savjet, postoji li kakva caka kojom se postiže ovakva raskoš. - Nema nikakve tajne, glavno je da cvijeće zalijete i da ga volite, ništa drugo ne igra ulogu u njegovu uzgoju, skromno odgovara Anita.

I nisu surfinije jedino što joj uspijeva, ponosno kaže sestrična Marina Matić (32) koja nam je u društvu jednogodišnje kćerke Lucije rado pozirala u Anitinu vrtu. U njem - nema čega nema, pa su se ovoga ljeta zasladile čak i lubenicama izraslim na cirkovljanskom tlu, a na jesen će najukusnija salata biti ona od bodljikavih meksičkih krastavaca.

Sve što zatakne u zemlju, što dobije na dar ili možda donese s mora, Aniti uspijeva, nekad čak i bolje nego u vrtu njezine majke od koje je naslijedila ljubav prema biljnome svijetu, pa je onda njezini, kaže, znaju pehati. Surfinije, za koje je jednom već i nagrađena, inače su, pojašnjava, još i bujnije, ali im je ove godine naškodilo nevrijeme. No, i u svojem "skromnijem izdanju", još su prizor kraj kojeg ne možete proći bez da vam barem na trenutak ne zastane dah.