Uz fašnik
Članice Udruge žena Breza iz Brezja krafnama i fritulama razveselile bolesne mještane
Da je fašnik nezaobilazan bez krafni dobro znaju i članice Udruge žena Breza iz Brezja. Spretne članice zasukale su rukave i fašnički vikend provele radno, održavši fašničku radionicu pravljenja ove omiljene pokladne poslastice. Pokazale su umijeće u izradi krafni i fritula te demonstrirale kako ispeći samoborske krafne, domaće međimurske krafni, donut krafne, mišić fritule i dubrovačke fritule. Svježe ispečene poslastice članice su podijelile bolesnim mještanima Brezja koji zbog bolesti to ne mogu učiniti sami te im ovom gestom uljepšale vrijeme fašničkog veselja.
Dubrovačke fritule
Članice Udruge žena Breza za list Međimurje otkrivaju recept dubrovačkih fritula - posebne poslastice prigodne za ovo doba godine.
- ¼ starog kruha
- ½ litre milijeka
- 8-10 dag šećera
- 1 jaje
- 10 dag grožđica
- 1 jabuka
- malo rakije
- 1 prašak za pecivo
- limunova korica
- ulje
Postupak: Kruh namočiti u pola litre mlijeka. U smjesu dodati šećer, jaje, grožđice, naribanu jabuku, malo rakije, prašak za pecivo i limunovu koricu. Zamijesiti smjesu. Malom žličicom uzimati komadiće smjese i pržiti ih na vrućem ulju.