Svakodnevica 19.03.2016. 16:00.

Pronašli svoju sreću

Cvijeće je velika ljubav Mariji Vinković i Franji Horvatu iz Pleškovca

Ljubavna priča Marije Vinković i Franje Horvata iz Pleškovca jedna je od onih koja svima daje nadu i vjeru da za iskrenu ljubav nikada nije prekasno. Nakon što su i jedan i drugi rano i iznenada ostali bez svojih bračnih partnera, nisu ni pomišljali da će jednog dana ponovo pronaći svoju sreću. Poznali su se još otprije, kada su oboje bili u braku, a kada su ostali sami sve je s vremenom sjelo na svoje mjesto i između njih se rodila neizmjerna ljubav i veliko poštovanje. Svoju ljubav okrunili su uplovljavanjem u bračnu luku te će 80-godišnji Marija i Franjo ove godine proslaviti 16. godišnjicu braka. Osim velike ljubavi koju gaje jedan prema drugome, supružnici Marija i Franjo posebni su po još jednoj vrsti ljubavi. Naime, oboje su strastveni zaljubljenici u cvijeće. 

"Oboje previše volimo cvijeće. Ne možemo vidjeti prazan prostor. Gdje god možemo posadimo neko cvijeće, grm ili voćku.", kazao je Franjo dodavši da jedva čeka proljeće da može početi raditi u prirodi. Gospođa Marija može se pohvaliti cijelim biljnim carstvom kako u kući tako i izvan nje, koje vjerno održava. Jedan poseban cvijet koji trenutno okupira velik dio hodnika i kojem supružnici Marija i Franjo posvećuju puno pažnje, a svi gosti obasipaju komplimentima, jest klivija.

"Kćer Ljiljana nam je poklonila taj cvijet. Najprije samo jedan, a kada je vidjela da kod nas odlično uspijeva donijela je još jedan.", prisjeća se gospođa Marija. Dvije velike lončanice klivije koja je "stara" već osam godina, krase prekrasni cvjetovi narančaste boje u obliku trube.

"Cvjeta samo jednom godišnje. Prve cvjetove dobila je u prosincu i mislim da će izdržati do svibnja.", pojašnjava te dodaje da je sada u svojoj najljepšoj fazi, u punom cvatu. Cvijet je dosta osjetljiv i treba pronaći prigodno mjesto za njega jer voli svjetlost, ali opet ne smije biti direktno izložen suncu. Gospođa Marija kaže da njezine klivije ljeti u dvorištu imaju rezervirano posebno mjesto na kojem imaju idealne uvjete, gdje im je sunčano, ali opet ne prevruće. Također posebno vode brigu da ih na jesen na vrijeme unesu u kuću kako im ne bi bilo hladno. Održavanje kaže nije naročito komplicirano. Povremeno odreže lišće, a zalijeva ih po potrebi uz naravno puno ljubavi i pažnje.

"Ulijem im vodu dolje u posudicu kada vidim da je prazna. One si same uzmu vode koliko ima treba, kak pravi pijanci.", s osmijehom objašnjava gazdarica.

Jedini problem predstavlja im prenošenje iz kuće u dvoriše i obratno, pošto su lončanice već jako teške, pa za to za pomoć zamole susjede ili poznanike. Bez obzira na tu malu poteškoću, klivija je njihova miljenica kojoj ponekad znaju i zapjevati, te se nadaju da će još puno godina cvjetati i uveseljavati ih svojim divnim cvjetovima.