Svakodnevica 13.01.2017. 10:30. Zadnja izmjena: 13.01.2017. 11:18.

Udruga za autizam "Pogled"

Dalibor Kuhta: Danas se borim za budućnost svoje Kiare, ali i sve druge djece s autizmom

Dalibor Kuhta iz Nedelišća kao dočasnik 7. gardijske brigade "Puma", satnije za mirovne operacije, 2007. godine osiguravao je vojnu bazu u Mazar-e Sharifu. Bila je to prva misija u Afganistanu u kojoj je sudjelovala Hrvatska vojska. Kuhta je bio snajperist, te nakon posebne obuke i instruktor. No, nikad, napominje, nije ispalio snajperski hitac na osobu. Iz Afganistana se nasreću vratio živ, ali s ozljedom od teškog pada zbog koje je danas u invalidskoj mirovini. Po povratku iz Afganistana, Dalibora je čekalo još teže iskušenje: on i supruga Patricia, po zanimanju prodavačica, saznali su dijagnozu svoje, tada petogodišnje, kćeri Kiare.

"Već prije Kiarine treće godine vidjeli smo da nešto nije u redu, ali nitko od brojnih liječnika specijalista nije uspostavio dijagnozu niti je znao preporučiti terapeute. Prvu pravu stručnu pomoć, dijagnozu i podršku dobili smo od Nataše Dolović, koja je edukacijski rehabilitator. Kontinuirano je počela raditi s Kiarom  i bila nam ogroman izvor vrijednih savjeta i podrške. Kiara ima autizam i poremećaj senzorne integracije tj. poremećaj svih pet osjetila. Smeta joj čak i ventilator, a kamoli puna prostorija i buka. Osjetljiva je na prejaku svjetlost, mirise, vibracije... Sve joj to izaziva bol. Izolira se i povlači u sigurnost. Krenuli smo k defektologu i logopedu. Mnogo je napredovala te je bila prvo dijete s autizmom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koje je krenulo u redovnu, Područnu školu Pušćine. Imala je podršku asistenta. Kad je kretala u peti razred odlučili smo se za Centar za odgoj i obrazovanje. Želimo je upisati u Gospodarsku školu, za neko pomoćno zanimanje, no, najvažnije od svega nam je da bude u okolini koja će je motivirati i ohrabrivati", ispričao nam je Dalibor Kuhta.

POTRAGA ZA SIGURNOŠĆU

Kiara, kaže, ne može dugo biti na jednom mjestu. Postane nemirna, tj. bude joj nelagodno i zarumeni se. Teže se izražava pa u razgovoru s njom valja koristiti jednostavnije rečenice od po nekoliko riječi. Zbog mješavine mirisa raznih jela teško može duže vrijeme izdržati pri obiteljskom ručku ili druženjima. Sjedne nakratko s roditeljima te potom uzme svoj tanjur i ode objedovati za drugi stol. Sva su joj osjetila izrazito naglašena i u stalnoj je potrazi za sigurnošću. "Problem je njihova izolacija, jer se isključe pa ne odgovaraju, što ne znači da ne znaju. Oko 60 posto autista ima intelektualne teškoće. No, ne svi. Mnogo je i lumena među njima; imaju fotografsko pamćenje, matematičke sposobnosti, vrsni su u glazbi, slikanju, pjesništvu i pjevanju", kaže Dalibor.

Njihova je kćer s pet godina sama naučila svirati sintisajzer - bez nota i poduke. Do 12. godine upoznavala je samu sebe i stjecala samokontrolu. Nakon tog napretka počela se silno zanimati za sve što je "vani". Danas je pravi avanturist, uživa u putovanjima. Važno je da za sve ima raspored, po mogućnosti sa slikama, jer autistima su vizualne upute iznimno važne, a promjene valja najaviti. "Posebna su priča njeni šamponi i parfemi. Ima ih dvije stotine; kod kuće, kod baka, u školi... Pomažu joj da samu sebe regulira i ukloni stresno stanje. Jednostavno otvori što smatra potrebnim i malo pomiriše", kaže i ističe kako je Kiara njihova inspiracija, snaga, ljubav i pokretač svega.

RODITELJSKA UDRUGA

Godine 2009. s još šestero roditelja našli su se na inicijalnom sastanku buduće Udruge za autizam "Pogled" Nedelišće. "Zagrizli" su do kraja te je Dalibor Kuhta bio prvi predsjednik. Danas je predsjednik upravnog odbora pedijatar Edgar Glavaš, Dalibor je predsjednik izvršnog odbora, a Patricia tajnica i voditeljica programa rada s djecom.

"Danas imamo 130 članova, tj. djece i vjerojatno smo najveća takva udruga u Hrvatskoj. Općina Nedelišće dala nam je na korištenje prostor u bivšem NM-u; 25 kvadrata ureda i veliku terasu. Unajmili smo i 25 kvadrata u Starom hrastu. Neke terapije provodili smo u Domu za starije i nemoćne osobe Slakovec. U ATON-u provodimo socijalizacijski i sportsko-rekreacijski program za djecu s autizmom "Kotačić koji nedostaje". Sami smo ga razvili, uz stručnu pomoć Nataše Dolović te kineziologinje Kristine Horvat, koja provodi dio programa na bazenima. Općina Nedelišće plaća nam najam baletne dvorane, a i ATON nam je dao dva sata tjedno besplatno u gimnastičkoj dvorani. Zahvaljujući Udruzi Vitae i Gradskim bazenima "Marija Ružić" Čakovec za svako dijete na bazenima plaća se samo jedan sat, a djeca budu po dva i pol sata te je za volontere i roditelje koji su s njima besplatno. Svakako moramo istaknuti silnu pomoć brojnih volontera, bez kojih ne bismo mogli. Naravno, i svi su roditelji volonteri; ovo je roditeljska udruga.Autizam nije bolest, nego stanje ili poremećaj kojem se ne zna uzrok. On ne može nestati, ali uz pravovremenu intervenciju moguća su poboljšanja te napredak do velike ili potpune samostalnosti osobe s autizmom", kaže Dalibor Kuhta.

BESPLATNE USLUGE

Sve usluge za članove su besplatne. Plaćaju jedino godišnju članarinu od 50 kuna po obitelji. Financiraju se putem projekata, pomažu im Općina Nedelišće (najviše), Grad Čakovec i Međimurska županija, kao i brojni građani i tvrtke.

Iz dva mala ureda uskoro sele u lijep poslovni prostor na 175 metara četvornih u Uskoj ulici u Nedelišću. Naime, Ministarstvo zdravstva odobrilo im je projekt "Autizam - rana intervencija" te će iduće tri godine primati po 250 tisuća kuna! Trošit će ih za najam i režije novog prostora te za zapošljavanje radnog i neurofeedback terapeuta te voditelja socijalizacijskog programa. Dobili su i 310 tisuća kuna od Ministarstva obrazovanja kojim financiraju osam pomagača u nastavi.


USKORO CENTAR: Veliko srce mještana G. Kuršanca i Črečana

Skoro preseljenje udruge u nove prostore u Nedelišću prava je generalna proba za budući Centar za autizam u Črečanu. Osmišljen je 2012. godine. Općina Nedelišće dodjelila im je parcelu od 1.818 metara četvornih kod ribnjaka, na rok od 40 godina. Oslobodili su ih plaćanja komunalnog doprinosa, kao i nekoliko godina plaćanja komunalne naknade. U izradu projektne dokumentacije krenulo se nakon donacije Vladimira Korpara iz Gornjeg Kuršanca te podrške njegove supruge Ane. Za izgradnju centra dali su čak 25 tisuća eura! Donator to nije tražio, no upravni odbor udruge i članovi sami su odlučiči da će se budući centar zvati "Vladimir Korpar". Dobivena je građevinska dozvola te se za financiranje (tri milijuna kuna za izgradnju i milijun za opremanje) čekalo raspisivanje mjere 7.4 EU. Kako mjera još nije raspisana dozvola je propala, ali je ishođena nova te se i dalje očekuje (skoro) raspisivanje mjere.

"Bit će to edukacijsko-rehabilitacijski centar. Udruga će biti osnivač, ali centar će biti samostalna institucija. Uglavnom će se baviti predškolskom djecom; od dijagnostike, a Hrvatska nema dijagnostički centar (!), do rehabilitacije i terapije. Imat će senzornu sobu za poticanje i snoezelen sobu za opuštanje, neurofeedback, defektološku, logopedsku, psihološku i radnu terapiju te poludnevni boravak za predškolce kao pripremu za vrtić. Novitet bi bio i boravak za starije osobe s autizmom. Želimo uvesti i radno osposobljavanje. Krajnji cilj je sklapanje ugovora s ministarstvom, koje bi pokrilo troškove većeg dijela terapija. Dio bi se financirao putem natječaja, dio od samostalnih djelatnosti udruge Pogled, a tek manji dio bi trebali snositi sami roditelji" - kaže Dalibor Kuhta. U utorak, 3. siječnja posjetio je Črečan i zahvalio mještanima. U društvenom domu organizirali su kviz i sav prihod uplatili udruzi Pogled!

"Od kotizacija je za udrugu prikupljeno 800 kuna, a sličan iznos prikupljen je i od prodanog pića", kaže inicijator i voditelj kviza Jadranko Kirić. Odazvali su se i mještani brojnih okolnih naselja.