Svakodnevica 04.02.2019. 08:23. Zadnja izmjena: 04.02.2019. 08:23.

Otišla u mirovinu

Danica Sabol iz Kotoribe: Ljubav se ljubavlju vraća

Svoj radni vijek s prvim danom nove godine okončala je šezdesetjednogodišnja Danica Sabol iz Kotoribe, po struci odgojiteljica. Odgojila je brojne generacije vrtićanaca od Koprivnice preko Čakovca, Goričana, Preloga, Donjeg Vidovca do Kotoribe. Na zadnjem radnom mjestu – u Dječjem vrtiću Kotoriba – počela je raditi 1999. godina. Nešto više od dvanaest godina obnašala je dužnost ravnateljice, a prije umirovljenja radila je kao odgojiteljica starije skupine Zečići.

- Raditi s djecom i to onom najmanjom bila je moja želja još odmalena, od trenutka kad sam se počela igrati s lutkama. Željela sam da one ožive, da mogu s njima razgovarati. No, to se nije dogodilo pa sam im pričala, a one su slušale, prisjeća se naša sugovornica. Po završetku osnovne škole u Kotoribi upisala je zagrebačku Školu za odgojitelje Tatjana Marinić.

- Moram se ovom prilikom zahvaliti svojim roditeljima koji su danonoćnim pletenjem proizvoda od šibe privređivali novac za moje školovanje kako bih ostvarila svoje snove iz djetinjstva, kaže odgojiteljica Danica. Posao je vrlo lako i brzo pronašla te samo nekoliko dana po završetku počela raditi u koprivničkom dječjem vrtiću. Iz svake ustanove u kojoj je radila, ostala su lijepa sjećanja

- Rad s djecom oplemenjuje čovjeka. Kad bih trebala istaknuti trenutke topline moje profesionalne nutrine, istaknula bih one kad su mi se djeca iskreno povjeravala, kad bi mi prišla, zagrlila i obratila riječima teta Danica. Izgrađeno međusobno povjerenje za mene je najveći doseg. Bilo je tu pregršt neponovljivih događaja i doživljaja, a bilo je i suza koje je uvijek u konačnici pobijedio smijeh, priča nam Danica, pokazujući fotoalbum prepun uspomena, te nastavlja:

- Raditi s velikim brojem djece je težak i zahtjevan posao i moraš mu se cijeli posvetiti. Nerijetko svoju djecu moraš staviti u drugi plan. To može samo onaj koji istinski voli, koji zna voljeti, a takav će onda i biti voljen, poručila je teta Danica. U mirovini se, kaže, planira posvetiti suprugu Josipu i unucima, njih četvero, a slobodno vrijeme kratit će pjevanjem u crkvenom pjevačkom zboru.