Svakodnevica 07.06.2017. 06:52.

Oldtimeri

Dario Cenko iz Macinca: Ovo je ljubav i iz dvora nejde!

Dario Cenko iz Macinca 39-godišnji je autoelektričar i ljubitelj oldtimera. No, on ne kupuje automobil u izvornom stanju, već ga godinama, dio po dio, dotjeruje. Njegova je najveća ljubav žuti Opel GT iz 1971. godine. Priča o tome kako je došao do njega i što je sve potom morao napraviti otkrit će vam svu strast i predanost jednog ljubitelja oldtimera.

- Počelo je prije 20-ak godina. Vozili smo se za Kotoribu i kod autootpada u Ivanovcu je bio parkiran Opel GT. Počeo sam sanjati o takvom autu. Krenuo sam u vojsku i paralelno počeo tražiti. Kad sam došao iz vojske pronašao sam jednoga u oglasniku. Autobusom sam išao u Pulu, ali nismo se dogovorili za cijenu. No, čovjek mi je, kad je vidio koliko sam zagrijan, dao video kazetu o tome kako je nastao i razvijao se GT. Prošle su dvije godine i taj isti GT se pojavio u Ludbregu pa odmah završio u Imotskom. Krenuo sam autobusom za Imotski! Na kraju smo se dogovorili; kupio sam ga i Imoćani su ga dovezli do Lučkog - priča Cenko.

Platio ga je 3.000 eura, ali to je bio tek početak. Krenuo je s njegovom potpunom obnovom, kako bi svaki vijak na automobilu bio originalan. - Četiri godine sam ga slagao! Prvo sam ga rastavio do zadnjeg šrajfa. Prije svega stigao je crven, a njegova originalna boja je žuta. Imao je čudna sjedala, volan i kotače, nekakve crne felge, bio je bez kontakt brave... Nije to bilo to i morao sam ga vratiti na tvorničke postavke. Dijelove sam nabavljao iz Njemačke i Nizozemske i na kraju me stajao 12.000 eura - kaže. Tražio je drveni volan, jedinstveni čep za rezervoar, originalne umjesto plastičnih bočnih ogledala, također jedinstveni mehanizam za okretanje farova nalik na žablje oči...

Danas ima originalan Opel GT, dvosjed s dva "auspuha" proizveden u samo 100 tisuća primjeraka.

'FIĆU' RAZBIO S TRI GODINE!

- To me jedino zanima i veseli. Potrebno je puno vremena i ljubavi, ali i novca. I naravno, nekoga da pomogne. GT sam uglavnom slagao sam, ali s ostalim vozilima tu su tata Mladen i prijatelj Kristijan Ciglarić, a velika je podrška mama Agata - kaže Dario. Njegov otac Mladen, rodom iz Kotoribe, otkriva nam kako je počela sinova ljubav prema automobilima.

- Sve je krenulo kad je imao samo tri godine. Ušao je u parkirani fićek, nekako ga pokrenuo i razbio u ogradu! - ispričao nam je Mladen Cenko. Dario dodaje da ga je jedan čovjek zaustavljao na ulici i nudio 20 tisuća eura za GT. Glatko ga je odbio, jer "to je ljubav i iz dvora nejde"!