Svakodnevica 27.04.2019. 07:38. Zadnja izmjena: 27.04.2019. 07:39.

Dobitnica nagrade

Dinka Žulić: Uloga učitelja kod djece s teškoćama u razvoju je nemjerljiva

Tijekom nedavnog obilježavanja Dana edukacijskih rehabilitatora, u Varaždinu je bila i dodjela Nagrada prof. Tomislav Špoljar za 2018. godinu. Nagrada nosi ime po osnivaču Visoke defektološke škole, kasnije Fakulteta za defektologiju Sveučilišta u Zagrebu kojem je prof. T. Špoljar bio i dekan, a dodjeljuje se za izuzetne doprinose razvoju edukacijsko-rehabilitacijske teorije i prakse. Dobitnica tog najvišeg priznanja Saveza je Dinka Žulić, magistra edukacijske rehabilitacije te učiteljica-savjetnica i dugogodišnja zaposlenica Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu.

- Budući da sam prvo stekla diplomu učiteljice razredne nastave, a potom i diplomu edukacijskog rehabilitatora, jedanaest sam godina prvo provela u razrednoj nastavi, zatim sam dvadesetak godina u Centru za odgoj i obrazovanje radila kao stručni suradnik pedagog. Sad radim izravno s djecom koja imaju poteškoća u razvoju,  objašnjava D. Žulić. Takvoj je djeci, ističe, potrebno puno pažnje i pomoći, ali oni to na poseban način uvijek iznova vraćaju.

- Jako su privržena. U njihovom životu naša je učiteljska uloga iznimna uz odgovornost koju imamo u njihovom obrazovanju i osposobljavanju za životnu svakodnevicu. Ta privrženost i vezanost uz nas pruža nam i satisfakciju za svaki napor uložen u novi korak razvoja svakog od te djece ponaosob. Nikad nisam požalila što sam se posvetila ovom poslu. S ovim je došlo i nešto što je za svakog čovjeka koji vjeruje u svoje zvanje i svoju profesiju baš posebno - priznanje kolega iz struke i to iz cijele Hrvatske. S mnogim sam mlađim kolegicama i kolegama radila, osposobljavala ih, održala brojne radionice, seminare, edukacije i nadam se da sam ostavila u svom radu pozitivan trag, kaže Dinka Žulić.