Svakodnevica 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Dom za starije i nemoćne - sigurnost za korisnika i obitelj

Starost nerijetko ljude suočava s nizom oblika izolacije, a ako je prate i ozbiljnije zdravstvene poteškoće, ljudske se duše gase poput svijeća. Za taj, delikatan, dio populacije u čakovečkom Domu za starije i nemoćne osobe nude uslugu dnevnog boravka koji je od 2007. godine koristilo 56 osoba. Ravnateljica ove ustanove Štefica Martinez, dipl. soc. radnica, kaže da su joj najvjerodostojniji dokaz kvalitete usluge - upiti po preporuci.
- U našem dnevnom boravku, smještenom u Depadansi Doma za starije i nemoćne osobe, nudimo smještaj za ljude sa smanjenom psihofizičkom sposobnošću. Zaposleni ljudi često nemaju kome ostaviti vlastite roditelje kad odu na posao, a u slučaju da je riječ o osobama koje su još uvijek pokretne, makar i ograničeno, ova im usluga omogućuje da dulje ostanu u krilu svoje obitelji. Upravo iz takvih situacija dolazi najviše korisnika našeg dnevnog boravka: bilo da je riječ o ljudima koji pate od nekog oblika demencije ili su teže pokretni, zbog čega im dugotrajna samoća tijekom dana može postati teška ili je čak za njih opasna.
Nažalost, i u Međimurju je bilo slučajeva da starije osobe, oboljele primjerice od Alzheimerove bolesti, odlutaju od kuće i smrtno stradaju ili u kući naprave štetu. Ovaj program koji nudimo, i koji nam sufinancira Međimurska županija, donosi mir u takve domove, štedi snagu onih koji brinu o starim osobama, oslobađa ih strepnji dok su na radnim mjestima te se u ostatku vremena mogu roditeljima posvetiti s više energije. Cijena usluge je 1.100 kuna mjesečno, a za 250 kuna (unutar čakovečkog prstena) nudimo i prijevoz. Osobe u dnevnom boravku mogu biti od 6.30 do 16.30, od ponedjeljka do petka. Za vrijeme boravka u našoj ustanovi imaju 3 obroka, kompletnu brigu o zdravlju i osobnoj higijeni, ali i uključivanje u niz aktivnosti, sukladno njihovim mogućnostima i interesima. U dnevnom boravku imaju i spavaonice u kojima se mogu odmoriti.
Zbog niza specifičnih zdravstvenih poteškoća korisnika, naglasak je na individualnom pristupu, zato o tome i ovisi broj korisnika koji u određenom trenutku možemo zbrinuti u okviru ove usluge. Često profesionalnost i obučenost nisu dovoljne da starijim i nemoćnim ljudima date novi smisao života: to se ne može bez tople riječi i bez iskrenog interesa za njihove potrebe, pojašnjava ravnateljica Štefica Martinez.
Skrb za teško oboljelu osobu zahtjevnošću može nadmašiti čak i snagu ljubavi i posve je iscrpiti. U dnevnom boravku vidi se vrtnja životnog ciklusa: oni koji su nekad snagom natkrilili vlastitu djecu, ovdje ih dočekuju, utješeni smislom prolaznosti - kad kazaljke na satu stignu vrijeme, ponovo se, na putu kući, susretnu najdraža lica.

Izvor: 3069