Svakodnevica 20.02.2018. 07:58. Zadnja izmjena: 20.02.2018. 07:58.

Susreti

Drveni mešter Rudolf Stančin: Djedov talent otkrile su unuke Anja i Antonija

Stolarske je struke, no radni je vijek Rudolf Stančin (72) iz Preloga proveo na mjestu trgovca u jednoj preloškoj robnoj kući, pa tek u mirovini otkrio strast za izradom drvenih suvenira. Djedov su talent zapravo otkrile unuke Anja (14) i Antonija (12), kad su još kao djevojčice iz vrtića stigle s idejom da bi Rudolf za nastup njihove grupe povodom proslave Dana grada mogao izraditi starinske zipke. Bilo je to 2008. godine, a u međuvremenu su Rudolfovi ručni radovi postali autohtoni preloški suveniri.
Stari mlinovi i kuće, kukuružnjaci, tačke, dravski čoni... kao preslikani iz nekih prošlih vremena.
- Odrastao sam uz Dravu i život uz rijeku nekako je ostao moje nadahnuće. A mogu vam reći da moji radovi, pogotovo kuružnjaki i stare hiže, nerijetko znaju potaknuti i koju suzu sjete i nostalgije, pojašnjava drveni mešter Rudolf.

Kao podsjetnik na rodnu grudu, otputovali su njegovi melini i drugi suveniri na dalek put, pa krase domove mnogih naših ljudi u Rusiji, Americi, Australiji... No, najvećim mlinom kojeg je izradio ukrasio je dvorište obiteljske kuće, a kako mlin nije pravi mlin bez vode, smjestio ga je uz mali ribnjak sa zlatnim ribicama.

Spojio je Rudolf tako svoje dvije velike ljubavi – izradu drvenarije i ribolov kojim se bavi punih 60 godina – s ribolovnim je stažem započeo davne 1957. godine u Sportsko-ribolovnom društvu Glavatica iz Preloga, a posljednjih 14 godina predsjednik je SRD-a Ostriž iz Cirkovljana. - Voda je uvijek bila mjesto gdje sam se smirivao i opuštao nakon posla, a tako je ostalo i kad sam otišao u mirovinu. Još uvijek se i natječem, a ponosan sam što u Društvu, uz 65 seniora, imamo i 13 kadeta te je mlađih članova svake godine sve više, kaže.

SUDAC

Aktivan je Rudolf trideset godina bio i u speedwayju, kao sudac – još čuva sve programe od 1979. godine, a među brojnim uspomenama posebno mu je draga stara je rukom pisana pjesmarica njegova oca Antuna. Bio je poznati glazbenik i tamburaš, a je na glazbena druženja Stančinovima dolazio i sam Vinko Žganec! Dobro to Rudolf pamti, iako je tad imao 11 godina, jer je prvi bicikl kojeg je vozio bio baš onaj doktora Žganca. Danas, zanimljivo, živi u ulici koja nosi ime tog međimurskog velikana, pa nadahnut prošlošću stvara suvenire uz koje je teško zaustaviti bujicu sjećanja.