Svakodnevica 18.11.2018. 12:24. Zadnja izmjena: 18.11.2018. 12:24.

Kotoriba

Dušanka Rebrek s puno ljubavi njeguje banane

Kada bi Kotoripčani Dušanka (42) i Danijel (46) Rebrek otvorili vrata svoga dvorišta u Kotoribi, posjetitelji bi mogli razgledati pravi botanički vrt. Domaćini ga zovu svojim vanjskim 'dnevnim boravkom'. U vrtu raste palma stara 24 godine, a fascinantna je i šuma banana.

- Počelo je s jednom lukovicom koju mi je u lončanici prije 20 godina darovala svekrva koja je u Donjem Vidovcu imala nadaleko poznato botaničko carstvo s 50-tak različitih biljaka. U početku smo je 'brigovali' u zatvorenom, a kasnije smo je presadili u dvorište. S vremenom, stigli su i prvi plodovi, priča Dušanka.

Tijekom ljeta banane svaki dan zalijevaju s tri do četiri litre vode, ponekad i više puta dnevno. Svakih desetak dana stablo ukrasi po jedan novi, raskošni list koji, dosegne li punu veličinu, može biti širok do metra, a dug i do četiri metra.

- Proteklih dana, kao i prije svake zimu, banani sam sasjekao lišće. Do prije nekoliko godina, kada smo imali manji broj stabala, stabla smo u ovo doba godine spremali u kuću, a u dvorište ih ponovo selili sredinom travnja, kaže Danijel.

Ljubav prema biljkama nastoje prenijeti na kćeri Doru i Luciju. – Biljke koje nas okružuju su poput odanih prijatelja. Ako si brižan prema njima, ljepotom cvata i plodovima vraćaju ljubav, dodaje Dušanka.