Svakodnevica 19.08.2016. 08:38. Zadnja izmjena: 19.08.2016. 09:09.

Predivna okućnica

Dvorište puno zelenila i cvijeća koje uređuju supružnici Kovač u Čakovcu

Ivan Kovač, rodom iz Dekanovca, sa suprugom Cecilijom iz Podturna već dvadeset dvije godine u dvorištu obiteljske kuće u Čakovcu stvara pravi mali raj za zaljubljenike u zelenilo i cvijeće. Ivan je nekada radio kao autoprijevoznik, a Cecilija, koju prijatelji zovu Cilika, u tekstilnoj industriji pa su odmor od napornog rada pronašli u uređivanju velikog dvorišta koje se danas pretvorilo u omiljeno mjesto za okupljanje obitelji i prijatelja. Prije desetak godina, podigli su sjenicu u kojoj gotovo svakodnevno ugošćuju susjede i prijatelje.

Za sebe kažu da su jako društveni, uživaju u kartanju i veselom društvu uz koje se često iz dvorišta čuje i pjesma. Cecilija je posebno ponosna na ukrasno grmlje koje sama orezuje, tek uz pomoć špage i velikih vrtnih škara, a oblik koji poprimaju mala umjetnička djela ovisi o trenutnoj inspiraciji. Dvorište dodatno krase starinska sijačicu za kukuruz i plug. Spretnim rukama gazde Ivana pretvoreni su u unikatne stalke za cvijeće. - U mirovini smo napokon našli vremena za uživanje. Kad ne kartamo s prijateljima, odlazim na boćanje u Podturen, a supruga tada ima malo mira, u šali govori Ivan. Cecilija je od malena voljela biljke, a još i danas s posebnom pažnjom svakodnevno obilazi svoje miljenike. - Ima tu bonsai drveća, ukrasnog bilja, raznog cvijeća, a većinu svega što sam zasadila, sama sam zapelcala i posadila, s ponosom ističe Cecilija.

Bračni par nikada ne miruje, čak ni zimi kada hladnoća umiri šarenilo. To je vrijeme idealno za rađanje novih ideja. Još je jedna ovo ljeto i zaživjela. Riječ je o panju s obale Mure koji je pretvoren u dom za kaktuse. - Kombijem smo ga dovezli iz Podturna. U svemu su mi pomogli moji boćari Pavel, Rudi i Ivek. Pažljivo oko zamijetit će i ukrasne tikve od kojih četiri osušene krase sjenicu. Svaka nosi po jedno ime: Mihael, Melani, Patrik i Lora. To su imena četvero unučadi Kovačevih, od kojih smo najmlađu, dvoipolgodišnju Loru iz Žiškovca, zatekli kod bake i djeda. Ona je trenutno njihov centar svijeta i s njima provodi dosta vremena, pa ne čudi što je bakina glavna pomoćnica. Osim što uživa u jagodama iz vrta i tek dozrelom grožđu s nekoliko trsova koji stvaraju hlad, obožava zalijevati cvijeće. Na samom kraju dvorišta nalazi se voćnjak s nekoliko stabala krušaka i trešanja, a najbolje povrće dolazi iz plastenika. - Zaista nam sve uspijeva. Ove je godine vrijeme malo uništilo neke plodove, no i dalje nas je priroda obilato nagradila za sav trud i uloženo vrijeme, zaključila je gospođa Cecilija.