Svakodnevica 28.07.2016. 08:06. Zadnja izmjena: 02.08.2016. 12:14.

Tradicionalni susret

Fićo klub Međimurje u Čakovcu okupio stotinu ljubitelja junačkog automobila

Čakovec je u subotu, 16. srpnja, bio mjesto sastanka ljubitelja fića iz Hrvatske i nekoliko zemalja Europe. Članovi Fićo kluba Međimurje već šesti put su na susret pozvali prijatelje koji s njima dijele ljubav prema zastavi 750, kako se službeno zvao nekad najbrojniji osobni automobil na našim cestama. Našlo se tu 35 vozila, osim 10 vozila članova kluba domaćina i fićeki članova druga dva srodna kluba u Hrvatskoj, iz Zagreba i Rijeke, ali i iz Srbije, iz Beograda, iz Bosne i Hercegovine, zatim iz Austrije, Njemačke i Švicarske, ukupno 35 automobila.

Sa suvozačima bilo je to ukupno stotinjak poštovalaca ovog za današnja mjerila skromnog automobila, ali koji je junački iznio prve korake u motorizaciji naših prostora pred šezdesetak godina. Loše vrijeme ove subote neke je odvratilo od puta u Međimurje, pa je ovogodišnji susret po odazivu bio nešto slabiji od rekordnog prošlogodišnjeg, kad se okupilo pedeset vozila i 120 sudionika. Raspoloženje nije zato bilo slabije nego lani, naprotiv. Naši ljubitelji fićeka prvi su susret organizirali još 2011. godine, po uzoru na prijatelje iz Zagreba i Rijeke, i prije nego su se 2013. godine organizirali kao udruga. Danas ona broji 35 članova, od kojih su njih deset vlasnici registriranih vozila.

Predsjednik Kluba Jasmin Mađarić pozvao je i druge vlasnike fića u Međimurje da osjećaj zajedništva podijele na idućim susretima – članovi Kluba tek su dio zajednice kojoj je fićo još pri srcu ili vjeran prijatelj - u Međimurju ima stotinjak registriranih fića, rekao je. Nakon okupljanja u Čakovcu i smotre vozila na istočnom kraju Ulice kralja Tomislava, sudionici susreta su se oko podneva uputili u Selnicu i tamo razgledali Oldtimer muzej Šardi, a potom se zaustavili u Žabniku kod Mlinarske kuće i iskusili vožnju skelom preko Mure. Put Međimurjem karavana fićazavršila je u Svetom Martinu na Muri, gdje je na prostoru tamošnjeg Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Klub domaćin za sudionike priredio objed, a onda se nastavilo druženjem uz zabavni program.