Svakodnevica 15.06.2016. 12:54. Zadnja izmjena: 15.06.2016. 13:00.

Donja Dubrava

Franciska Horvat: Kuća mi je oduvijek opletena ružama!

Kada se u Donju Dubravu skrene s ceste uz derivacijski kanal HE "Dubrava", svakom se vozaču javi uvjetni refleks: koči se, jer prvo što se po izlasku iz oštrog zavoja ugleda je velika, u ruže boje krvi odjevena kuća.

Kuća Franciske Horvat (75), umirovljenice, koja svojim rukama, koliko joj osobna dob i zdravlje dopuštaju, njeguje pravu "cvjetnu oazu". Franciska sa svojim ružama živi i potaknuta fotografijama lijepih okućnica koje se znaju naći na stranicama lista "Međimurje", kaže:

"Zvala sam vas da poslikate i moje ruže... Lijepe su katruže, ali to vam je tako, rastu same... Oduvijek imam cijeli dvor i kuću u cvijeću, od ranog proljeća do kasne jeseni nešto uvijek cvate, narcise, klinčeci, tulipani, lepi dečki, ljiljani, a sad su ruže u punom cvatu... Pa nek se pogleda i to...

Tu svi znaju da je to moja kuća i moje ruže, poznaju me jer sam bila dvadeset godina aktivistkinja u udruzi umirovljenika i u sportskoj rekreaciji, dobila sam čak i priznanja za to... Da nismo zbog radova na kući morali dio ruže penjačice ukloniti, kuća se ne bi ni vidjela od rascvalih ruža.

Ruže penjačice su toliko velike da su i susjedovu štalu sasvim bile obrasle... Sad su lijepe, ali kad padne jača kiša, padat će latice, pa sam vas zvala da ih poslikate dok su još u punom cvatu."