Svakodnevica 31.08.2019. 07:35. Zadnja izmjena: 31.08.2019. 07:36.

Frkanovec

Frkanovski tajerček: Ivan Zrna iz Podturna skuhao najslasniji bograč

Špek fileki, sosedov grah, srneći ragu u tortilji, kolinska kisela juha, perket od svinjetine i junetine, bograč, kotlovina s grahom te meso s roštilja samo su neke od delicija u čijim su mirisima i okusima nedavno imali prilike uživati Frkanovčani i brojni posjetitelji manifestacije Vu srcu gornjeg Međimurja, uprilične podovom Dana mjesta. Već tradicionalno kulinarsko natjecanje nazvano Frkanovski tajerček ove je godine okupilo petnaest ekipa. Mještani Frkanovca, susjednih naselja i članovi brojnih udruga koje djeluju na području općine ukrstili su kuhače i odmjerili snage u pripremanju gastronomskih delicija. Već u ranim popodnevnim satima kuhari su zauzeli pozicije i počeli s pripremama, a  samo nekoliko sati kasnije nad Frkanovec je bio prožet opojim mirisima jela spravljenih po receptima naših mamica i onih klasične kuhinje. Žiri je prilikom odabira najukusnijeg jela stavljen na sto muka – svako jelo bilo je odlično što su potvrdili i lonci ispražnjeni rekordnom brzinom – no istančana nepca sudaca ipak je najviše oduševio bograč Ivana Zrne. Podturenčanin je bio glavni kuhar ekipe Stari prijatelji.

- Posebnost ovog jela je što je spravljeno na drvenoj peći, odnosnoj švedskoj vatri. Kuha se iznad drvenoh trupca koji u sredini ima rupu kroz koju gori vatra. Kuhanje je trajalo tri do pet sati. Naravno, osim svima poznatih sastojaka, ima i nekoliko tajnih koji jelu daju specifičan okus. Svaki kuhar to skriva kao zmija noge, našalio se podturenski kuhar.

Tijekom poslijepodneva sudionike natjecanja i okupljene goste zabavljalo je Udruga Sigečko srce Kulturno-umjetničkog društva Gruntovec, a večer je okončana susretom raseljenih Frkanovčana i zabavom pod šatorom koju je priredio Senzacija band.