Svakodnevica 01.01.2018. 04:37. Zadnja izmjena: 01.01.2018. 04:38.

Mladi talenti

Glazbenica iz Čakovca Vinka Siladi: San mi je da zapjevam u operi u Sydneyju

Da je još od djetinjstva sa sigurnošću znala čime se želi baviti u životu, potvrđuje anegdota koju su nam o 17-godišnjoj Čakovčanki Vinki Siladi, ispričali njeni roditelji Gordana i Nino. - Kad je imala negdje četiri ili pet godina, kroz igru smo je učili države svijeta, njihove zastave i gradove.

Kad je ugledala prepoznatljivu vizuru australskog grada Sydneyja, prstom je pokazala na slavnu zgradu tamošnje opere i rekla – mama, tu budem ja pjevala – a da nije ni znala da je to upravo zgrada opere, prisjećaju se ponosni roditelji. Premda se još školuje, za Vinku se danas, što zbog brojnih nastupa na javnim manifestacijama, što zbog niza odličnih rezultata koje je ostvarila na različitim glazbenim natjecanjima, bez imalo zadrške može reći da je već vrsna glazbenica, odnosno pjevačica. Pjevati je počela sa četiri godine kad ju je majka upisala u zbor Čakovečki mališani da bi kasnije upisala Osnovnu umjetničku školu Miroslav Magdalenić.

-Učila sam svirati klavir u klasi profesorice Nadie Varga, dok me solffegiu podučavao profesor Branimir Novak s kojim sam išla i na prva natjecanja, u Zadar i Dubrovnik. No, oduvijek me najviše privlačilo pjevanje. Kad sam bila sedmi razred, paralelno sam pohađala peti razred Osnovne umjetničke škole, a onda uz to, upisala i prvi, pripremni razred Srednje glazbene škole u Varaždinu. Tako se dogodilo da sam istovremeno zapravo pohađala tri škole, prisjeća se Vinka koja je danas učenica trećeg razreda varaždinske škole. 

Upis u tu školu, ističe, i bio joj je prvi i jedini izbor. -S prijateljicom Martinom Roža otišla je na zdravstveni, odnosno pregled glasnica u Varaždin,  što je bio jedan od preduvjeta za upis, čak bez našeg znanja. Među 50 kandidata najbolje je napisala prijemni ispit solffegia pa su je svi nagovarali da joj solffegio, a ne pjevanje bude temeljni predmet, ali upisala je pjevanje, sa smiješkom nam govore roditelji dodajući da Vinka pjevačku liniju vuče od djedova i baka koji su također rado i dobro pjevali. - Ponekad je naporno, ali u školi mi je super. Budim se oko pola sedam ujutro, pa na autobus i u Varaždinu sam do večeri. Prijepodne imamo glazbene predmete, a poslijepodne općeobrazovne, po gimnazijskom programu i još navečer zbor ili scenski pokret.

Upravo uvježbavam ariju, dobila sam ulogu čistačice iz opere Seviljski brijač koju planiramo izvesti u veljači iduće godine. Na probama učimo i scenski pokret što nam je odlična priprema za glazbenu akademiju. Velika podrška mi je profesorica solo pjevanja Margareta Matišić koja sa mnom radi već pet godina.

Mlada glazbenica  dosad je, uz spomenuti Zadar i Osijek gdje je osvojila drugu nagradu, diplome i visoka mjesta osvajala i na natjecanjima u Grožnjanu te u Srbiji. Osim pjevanja, svira i klavir te orgulje. Namjerava na prijemni ispit na Muzičku akademiju u Zagrebu, ali vjerojatno je da će pokušati upisati i neku od prestižnih akademija u Austriji ili Njemačkoj. Krajnji joj je cilj, naravno, onaj isti, iz djetinjstva – nastup u Sydneyju.