Svakodnevica 20.03.2017. 07:45. Zadnja izmjena: 20.03.2017. 07:56.

Sveta Marija

Gordana Hunjadi radi vatrogasne šprice u čipki

Čipkarstvom se počela baviti prije devet godina, a danas je 46- godišnja Gordana Hunjadi vrsna majstorica - čipkarica. Prije nego je počela učiti izradu čipke heklala je i vezla goblene:

- Oduvijek volim nešto unikatno stvarati, pa kako bih  kao rođena Svetomarščica mogla odoljeti da ne naučim čipkati, a uz to volim sve vezano uz našu tradiciju. Čipkati me učila voditeljica radionica u našoj udruzi Biserka Poljak. Kad sam počela učiti čipkati shvatila sam da se to ne može usporediti ni s jednim ručnim radom jer je čipkanje puno zahtjevnije i teže. Nakon dvije godine upornog i marljivog svakodnevnog rada mogla sam reći da sa postala prava čipkarica jer sam načipkala poculicu koju je najteže isplesti, kaže Gordana.

Od ove školske godine postala je suradnica u OŠ Sveta Marija gdje pomaže učiteljici Biserki Poljak u učenju djece pri izradi čipke. - Najviše volim izrađivati izvorne motive skinute sa starih poculica. Uz to pletem manje čipke koje su popularnije među ljudima zbog niže cijene, a najčešći motivi su srca i križevi, dodaje Gordana.

VATROGASCIMA

- Iako su većinom muškarci, naši vatrogasci su odmah prepoznali da je naša čipka nešto posebno. Obratio mi se njihov tajnik Dražen Šulj te zamolio da im izradimo nešto za poklone. Bilo je to lani kada su obilježavali 20 godina kontinuiranih natjecanja ručnim špricama. Napravila sam fotografiju te na osnovu nje izradila čipkani uzorak, priča Goradana Hunjadi.

Vatrogasci su veoma zadovoljni i ponosni kad poklanjaju čipku. Čipka sa špricom poklonjena je u Švicarsku, Sloveniju, Liku, krasi Ured mažoretkinja u Zagrebu.