Svakodnevica 19.07.2019. 08:32. Zadnja izmjena: 19.07.2019. 08:33.

Dunjkovec

Gulašfest Međimurske grude: Kak' se kuha gulaš u oluji

U nedjelju, u Dunjkovcu, povodom Dana Dunjkovca, Udruga "Međimurska gruda" priredila je svoj 4. po redu "Gulašfest" za koji nitko nije računao da će se privesti kraju po pravom ljetnom nevremenu, oluji koja je vjetrom i gustim zavjesama kiše šibala sudionike natjecanja u kuhanju gulaša.

Svoje umijeće u kuhanju pravog gulaša i "male tajne velikih majstora kotlića" došlo je dokazati sedam ekipa: Društvo sportske rekereacije "Grabanice", Udruga žena Dunjkovec, Udruga Frkanovčari, ekipa Vijeća mjesnog odbora Gornji Kuršanec, ekipa DVD-a Dunjkovec, Udruga žena Pretetinec i Udruga "Hrastinka".

U pripremu namirnica, ognja i ropotarija krenulo se po prelijepom vremenu, a onda je naišla popodnevna ljetna oluja i kuharske su se ekipe na vrat - na nos skloniti morale pod šator, a to nije bilo jednostavno, pod jednim je kotlićem samo bio plinski plamenik, pod svim ostalim kurilo se s tradicijskim međimurskim energentom koji počinje na "z" – "zdrvima". Vjetar i kiša uništili su uvjete za fer natjecanje pod jednakim uvjetima, pa je ocjenjivačka komisija u kojoj su bile Slađana Herman, Marija Borković i Snježana Zorković donijela razumnu i pravednu odluku: sve su ekipe podjednako nagrađene, odnosno, natjecatelji su se složili da se ne ocjenjuje najfiniji gulaš, pa je nagradni fond pravično raspodijeljen.

To je bio odličan uvod u dobro raspoloženje za degustiranje (po nekoliko puta) i uživanje u delikatesi koju se "doma itak nebre tak skuhati". Uz sudionike natjecanja fino su se najeli gulaša i posjetitelji koje ljetna oluja nije prestrašila, jer – kako je rekao jedan autentični  gurman: "Tak mi je zadišelo kaj bi došel da su i sekire počele cureti!"