Svakodnevica 08.08.2018. 13:44. Zadnja izmjena: 08.08.2018. 13:54.

Preklapanje nespojivih sadržaja

Izbor za miss Hrvatske i Zrinski Art Festival u isto vrijeme?

Jesensku sezonu događanja u Čakovcu, noviju, ali dobrodošlu tradiciju, otvaraju dva festivala posvećena umjetnosti i alternativnoj glazbi, kad s pozornice u jezeru Staroga grada Zrinskih odzvanja nešto žešća glazba, a sam Muzej Međimurja i njegov vanjski prostor postaju jedinstvena galerija na otvorenom. I ove su godine, mjesecima unaprijed, za prvi rujanski vikend zakazano je treće izdanje 3FF festivala alternative i Zrinski Art festival, no u subotu, 1. rujna, u atrij Muzeja ubacio se i ovogodišnji izbor za Miss Hrvatske. Upravo će se u Čakovcu birati najljepša Hrvatica, i to uz izravan prijenos na HTV-u, čime je estradno događanje gotovo u posljednji tren iz muzejskog prostora izguralo umjetnike. Spektakl izbora 'vuče' i svu električnu energiju te će umjetnici ostati ne samo na margini, nego i u mraku, ako se ne snađu.

- Zatečeni smo i razočarani, jer je prostor izrazito važan segment našeg festivala. Tražimo nekakvu alternativu, pregovaramo, a gdje ćemo i kako, to u ovom trenutku još ne znam, ističe umjetnički direktor i idejni začetnik Zrinski Art festivala Damir Klaić.

Čak je veći problem od samog prostora, dodaje, struja koja je potrebna za većinu djela i umjetničkih instalacija, a ne želi ni razmišljati o tome što će učiniti u slučaju da padne kiša. Ipak, čvrst je u odluci da festival neće biti otkazan.


Jednako vrijedni

Kolizija termina umjetničkog i estradnog događanja posebno je neobična kad se u obzir uzme činjenica da je jedan od organizatora Zrinski Art Festivala upravo Muzej Međimurja Čakovec. No, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan kaže – oba su događaja jednako vrijedna.

- Izbor za Miss Hrvatske direktno će prenositi HTV u glavnom subotnjem večernjem terminu od 20:55 do 22:25. Iako Muzej Međimurja od organizatora nema nikakve financijske koristi, pristali smo na takav događaj zbog promocije na široj nacionalnoj razini ne samo Starog grada, već i čitavog Čakovca kao destinacije vrijedne pažnje i posjeta. Vrijednost prijenosa jednog takvog događaja za lokalnu promociju je neprocjenjiva, napisala nam je ravnateljica u odgovoru.

Dodaje i da je Muzej suorganizator festivala, te ga je kao kulturna institucija tijekom godine i administracijski podupirao, no planirano postavljanje skulptura u atriju Starog grada, zbog pred i post produkcije izbora, ove godine neće biti moguće.

- Umjetnici će dobiti izložbeni salon za prezentaciju djela u trajanju od 31. kolovoza do 9. rujna i okolni prostor parka oko same palače, te nikako neće biti u potpunosti zakinuti, poručila je ravnateljica M. Hrustek Sobočan.


Županov nalog?

Ipak, direktor festivala Damir Klaić ističe i da izbor za Miss može biti smješten bilo gdje, dok festival na kojem gostuju akademski umjetnici traži status galerije.

Načuti se može i da je nalog za smještanje izbora u atrij Muzeja stigao od samog župana. Iz županova ureda nije za to stigla potvrda.

- Organizator događaja i vlasnik licence Miss Hrvatske za Miss svijeta za 2018. godinu sam je definirao datum održavanja ove manifestacije, bez mogućnosti da Međimurska županija utječe na to, vjerujemo i zbog direktnog televizijskog prijenosa nacionalne televizije, te da je održavanje spomenutog izbora važan za turističku i kulturnu promociju Čakovca i Međimurske županije, piše u odgovoru iz Županije na naš upit.

Dodaju i da Zrinski Art festival financijski podržava i Međimurska županija te da je umjetnicima na raspolaganju kompletan izložbeni prostor Starog grada, okolni prostor, pa i sam atrij - osim 1. rujna - te korištenje Kraljevog vrta i drugih adekvatnih lokacija.

- Sigurni smo da će organizatori Zrinski Art festivala, uvažavajući i značaj druge manifestacije za Međimursku županiju za taj jedan dan u suradnji s Muzejem pronaći adekvatno rješenje na obostrano zadovoljstvo, uvažavajući za sve lokacije koje im Muzej, Međimurska županija i Grad nude na raspolaganje, dodaju u odgovoru iz Županije.

No, umjetnici najavljeni za ovogodišnje izdanje festivala nisu sretni ovakvim razvojem događaja, pa je pitanje koliko će ih sa svojim djelima naposljetku doći u Čakovec. Damir Klaić (se) pita: treba li Čakovcu uopće ovaj festival, iako je jedini urbani umjetnički događaj u gradu?