Svakodnevica 26.02.2018. 10:44. Zadnja izmjena: 26.02.2018. 10:49.

Vrijemeee

Iznimno niske temperature trajat će do petka, moguće nešto malo suhog snijega

Dolaze vrlo niske temperature, najniže ove zime! Moguće je i nešto malo suhog snijega oko ponedjeljka i u noći na utorak te ponovno oko četvrtka. Krajem tjedna hladnoća će postupno popuštati... 

VREMENSKA PROGNOZA

  • Za ponedjeljak moramo najaviti još hladnije vrijeme pa ne treba čuditi ako se noćna temperatura ponegdje spusti i ispod -10 Celzijevih stupnjeva. I danju ostaje vrlo hladno i vjetrovito uz puno oblaka, a povremeno je moguć i slab snijeg, osobito popodne i navečer. Više snijega u Slavoniji i Posavini, a manje u našem sjeverozapadnom području. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak pa ni dnevna temperatura neće ići preko -6 Celzijevih stupnjeva. Prava oštra zima!
  • U utorak i srijedu nastavlja se vrlo hladno vrijeme uz iznimno niske temperature, kombinaciju sunca i oblaka i pojačanog vjetra. Najhladniji dani ove zime! Ako noći budu vedre, a zasad se čini da bi moglo biti nešto vedrine, onda bi se temperatura do jutra mogla spustiti i ispod -15 Celzijevih stupnjeva, osobito u srijedu ujutro kad bi trebalo biti najhladnije. I danju ostaje ispod nule unatoč mogućim sunčanim razdobljima. Malo slabog pahuljanja možda bude još u utorak ujutro, ali zatim očekujemo suhu sredinu tjedna pa će u srijedu dan proći bez oborina, a vjerojatno će biti i sunca. U utorak još uvijek umjeren sjeveroistočni vjetar, a u srijedu će vjetar napokon prestati.
  • Četvrtak nam ponovno nosi oblačnije vrijeme, a postojat će i mogućnost za malo snijega. S obzirom da u višim slojevima atmosfere dolazi topliji zrak nije isključena ni pojava ledene kiše, osobito krajem dana. Još uvijek hladno, ali ne toliko kao u srijedu. Jutarnja temperatura i dalje oko -15 (ovisno o količini naoblake tijekom noći), a dnevna oko -5 Celzijevih stupnjeva.
  • U petak, a osobito za vikend, prognostički izračuni pokazuju daljnji porast temperature pa nam dolazi postupno zatopljenje. Izmjenjivat će se oblaci i kraća sunčana razdoblja. Tu i tamo su moguće slabe oborine u miješanom obliku – može biti i snijega i kiše. U početku se kiša može smrzavati na hladnom tlu i stvarati poledicu, ali kasnije s porastom temperature će ta opasnost biti sve manja.

(Prognozu napisao: Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 KN/min. iz fiksnih te 4,78 KN/min. iz mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234, prognoza izrađena 25.2.) 

METEOROLOŠKI KALENDAR

  • 26. veljače 1988. god. orkanska bura podno Biokova
  • 28. veljače 1964. god. tijekom samo 9 sati palo je 1087 mm oborine na otočju Reunion
  • 5. ožujka 1963. god. u Varaždinu izmjerena najniža ožujska temperatura u Hrvatskoj -23,4°C