Svakodnevica 27.07.2019. 10:53. Zadnja izmjena: 27.07.2019. 10:53.

Dobitnik Rektorove nagrade

Jurica Kapun Jurasić: U operu zaljubljen od dječačkih dana

Započeo je kao učenik klavira, no rano mu se razvio lijep glas. Uz sudjelovanje u nizu drugih projekata, mladi bariton bio je solist u izvedbi Mozartove opere Così fan tutte u čijoj je pripremi sudjelovalo više od 100 studenata s pet fakulteta.

Glazba mi je i posao i hobi, kazao nam je 25-godišnji Čakovčanin Jurica Kapun Jurasić – jedan od dobitnika Rekorove nagrade za akademsku godinu 2017/2018. za solistički nastup u operi  Così fan tutte Wolfganga Amadeusa Mozarta. Svojoj je strasti, Jurica posvećen od dječačkih dana kad je samoinicijativno izrazio želju da počne učiti svirati klavir. Krenuo je na satove, najprije privatno kod profesorice Marine Korunek da bi potom upisao Osnovnu umjetničku školu Miroslav Magdalenić – smjer klavir, kod profesorice Mirjane Džanko. -U osnovnoj glazbenoj školi bio sam i član pjevačkog zbora, ali mi je glas jako rano počeo mutirati. Bilo mi je malo žao što ne mogu više pjevati pa me profesor Branimir Magdalenić uputio na privatne satove pjevanja profesorici Dariji Hreljanović kod koje sam ostao i dok sam upisao Srednju glazbenu školu u Varaždinu, kaže Jurica koji je u to vrijeme paralelno bio i učenik varaždinske gimnazije. Potkraj srednjoškolskog obrazovanja odlučio je da se glazbom želi baviti i profesionalno, no ipak je, uz Muzičku akademiju u Zagrebu, prije koje je godinu proveo i u Grazu, upisao i Filozofski fakultet u Zagrebu. Tako je danas student pete godine germanistike i treće godine solo pjevanja u klasi profesorice Vlatke Oršanić, dok je ranije na Muzičkoj akademiji studirao glazbenu pedagogiju.

STIŽE I DRUGA NAGRADA 

No, uz redovni studijski program, mladi bariton sudjeluje i u brojnim projektima za koje kaže da mu itekako pomažu, kako u samom  studiranju i u pripremi za ono što želi u životu – biti operni pjevač. - S kolegicom s Akademije dramskih umjetnosti koja piše libreto, pripremam operetu, kao diplomski rad kolegice koja studira kompoziciju. Zvati će se Priležnica, a premijerno će biti izvedena u zagrebačkom kazalištu Komedija. Radio sam i na projektu American Medley u sklopu kojeg smo u Lisinskom izvodili skladbe američkih skladatelja te sudjelovao i u ciklusu koncerata Gustava Mahlera.

Projekt opere Cosi fan tutte bio je vjerojatno najopsežniji te vrste u povijesti sveučilišta jer je sudjelovalo više od 100 studenata s naše, zatim Akademije dramskih umjetnosti, Likovne akademije, Arhitektonskog kao i Tekstilno tehnološkog fakulteta. Drago mi je da se to prepoznalo i na razini sveučilišta te smo svi dobili Rektorovu nagradu, ističe Jurica, a potom nam otkriva da je službeno potvrđeno da će mu pripasti i još jedna Rektorova nagrada za već spomenuti projekt vezan uz skladbe Gustava Mahlera. Unatoč svojoj marljivosti, predanosti glazbi i postignućima, Jurica je skroman pa na kraju na naše pitanje o planovima odgovara – za početak završiti fakultet.