Svakodnevica 08.06.2019. 08:46. Zadnja izmjena: 24.06.2019. 14:14.

Dobitnica Rektorove nagrade

Karolina Matjašec: Još kao djevojčica osjetila sam put kojim želim ići

Još sam kao djevojčica snažno osjetila svoj put, kaže 23-godišnja Karolina Matjašec iz Podbresta, jedna od dobitnica Rekorove nagrade za akademsku godinu 2017/2018.,  studentica treće godine solo pjevanja i glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Puli, ali i druge godine menadžmenta i poduzetništva na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma. Njezin je put glazba s kojom je od malih nogu, a kako napominje, glazbene je gene naslijedila od roditelja kao i djeda Ivana Novaka te pradjeda Josipa Rođaka.

Paralelno s osnovnom školom završila sam i Umjetničku školu Miroslav Magdalenić Čakovec, smjer klavir, a zatim i solo pjevanje na Glazbenoj školi u Varaždinu, u klasi profesorice Darije Hreljanović da bi potom upisala fakultet, govori nam mlada mezzosopranistica iza koje je već i niz nastupa, ne samo u našem kraju: Sudjelovala sam na 51. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa te osvojila izvanredno 2. mjesto u klasi solo pjevača. Pohađala sam ljetnu školu Aestas musica "u Varaždinu te međunarodnu ljetnu glazbenu školu Mirula kod mr.art. Lidije Horvat Dunjko  te mnoge cijenjene majstorske tečajeve kod Dame Emme Kirkby i prof. Nicholasa Claptona ,prof. Zdenke Žabčić, prof. Barbare Jernejčić- Fuerst,…. Posebno dragi nastup mi je bio na Božićnom koncertu u Nedelišću te sa znamenitim Varaždinskim komornim orkestrom te na Varaždinskim baroknim večerima.  Sudielovala sam na koncertima u Njemačkoj, Austriji te na mnogim projektima: opera „Kralj Arthur" ,glazbeno-scensko djelo Le malade Imaginaire, F Hydas: Requiem" ,K. Jenkins: The Armed Man", W.A,Mozart: Krunidbena misa KV317, W.A.Mozart: Requiem, J.Rutter: Magnificat, A. Ramirez: Misa Criolla, Navida Nuestra, ističe.

KVARTET ZA POBJEDE

Karolina je ujedno i članica Kvarteta Kvartet 2x2“ Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli zahvaljujući čemu je i postala dobitnica Rektorove nagrade. Kvartet je, kaže, nastao tijekom akademske godine 2016./2017. povezivanjem polaznika kolegija Komorna glazba i Komorno pjevanje, a osnovan je na inicijativu mentorice doc.mr.art. Sofije Cingula. Uz Karolinu kvartet čine sopranistica Ana Mikac te studenti odsjeka studija Klasične harmonike Stjepan Horvat i Paul Rušnov. Dosad su  osvojili prve nagrade na 8. Hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru, na Eufonija festivalu u Novom Sadu kao i na 43. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli.

- Rektorova nagrada za mene predstavlja velik uspjeh i čast za sve postignute rezultate te mi je ujedno i poticaj za daljnji rad, naglašava Karolina ističući i bezuvjetnu podršku svoje obitelji. Našu sugovornicu pitamo i kako to da je upisala i drugi studij. Kratko odgovara – zanima me mnogo toga. Premda ga nema mnogo, u slobodno vrijeme, otkriva nam na kraju, voli se družiti s prijateljima, putovati, obožava i sport, osobito skijanje i tenis koji je i trenirala. Naravno, sluša i glazbu. Osim klasične, i popularnu, domaću i stranu.