Svakodnevica 27.01.2017. 09:31. Zadnja izmjena: 27.01.2017. 13:38.

Donji Vidovec

Katarina Lukač: Dok delam, čini mi se da sam opet mlada!

Zapanjuje što sve u svojoj već poodmakloj dobi, s punih 85 godina, još uvijek radi Donjovidovčanka Katarina Lukač.

Gospođa Katarina živi sama, suprug joj je preminuo, djeca rade u inozemstvu te praktički potpuno samostalno brine o velikoj kući i gruntu u Donjem Vidovcu. Život joj nije bio lagan. Kao i većina Međimuraca nekada, cijeli je život radila na poljoprivredi, kroz život i obolijevala te pretrpjela različite povrede, no sve je preživjela i danas, vitalna, kaže, uživa u životu.

Volim delati, a dok delam, ponovno se osjećam mlada, ispričala nam je. Staja u kojoj su se nekad nalazile krave i konji danas je prazna, no gospođa Katarina još uvijek drži perad, a ima i guske. Ljeti brine i o povrtnjaku, a najesen bere grožđe s brajdi smještenih iza dvorišta.

Sprešam i do 250 litara vina, većinu podijelim pajdašima. Sad u zimi pa si cijepam, ali i na cirkularu pilim drva. Zbog cirkulara se sin dok je doma zna naljutiti, da mi se što ne dogodi, no osjećam da mogu, bez problema. Ljeti mi je zanimacija i košnja. Dvorište i prostor iza je velik, zato imam i dvije samohodne kosilice. Posla uvijek ima, ali to me drži, ističe.

Na televiziji, negoduje, nema bogzna čega zanimljivog

U slobodnim trenucima opušta se uz televiziju, no programima nije prezadovoljna. Već ga ne nego ga je na televiziji, kaže.

Kao članica mjesne udruge umirovljenika redovita je i na umirovljeničkim susretima, a nedavno je osvojila i medalju u pikadu. U mlađim se danima, nastavlja, zbog posla i financijski nije moglo, no već niz godina s prijateljicom obavezno odlazi i na more. I to na početku te na kraju ljeta. Dok nema gužvi.

Znam i uživati, naglašava sa smiješkom. Spomenimo i da je gospođa Katarina imala i osmero braće i sestara. Danas ih je još četvero živo, među njima i Matej Horvat – najstariji vidovski zlatar o kojem smo nedavno pisali i koji je često posjećuje.

Isto kao i njena djeca, premda su razasuta diljem svijeta. Najdalje je otišla kći Ljubica koja živi u Australiji, no svake godine dođe u Donji Vidovec. Druga kći, Marija, živi u Austriji isto kao i sin Josip, dok drugi sin, Vladimir, radi u Njemačkoj.