Svakodnevica 12.09.2017. 11:55. Zadnja izmjena: 12.09.2017. 11:55.

Rokovo

Klopotec se oglasio s brežuljaka u Svetom Urbanu

Po starom običaju, o Rokovom u Svetom se Urbanu (a i drugdje po vinorodom dijelu Međimurja) diže zaštita grožđu koje pod kasnoljetnim zrakama sunca dozrijeva. Kako dozrijeva sve više privlači neželjene goste vinogradara, napasne čvorke u neovlaštenu berbu, no kad se nad vinogradima oglasi klopotec, takve je berbe ipak manje.

U nedjelju, 20. kolovoza, Zlatko Novak, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Sv. Urbana i brojni mjesni aktivisti i volonteri vinogradari obavili su važan posao: pred mjesnim je domom podignut njihov veliki klopotec, uz uobičajenu mjesnu svetkovinu, veselje na otvorenom i neizbježne procjene što će ova vinogradarska sezona donijeti. Rokovsko proštenje u Svetom Urbanu je i dan kad se obavezno okupljaju vlasnici stari(nski)h traktora, obnovljenih, porihtanih i naglacanih nakon godina teške tlake u vinogradima, koji se sada samo voze "za vekše svetke".

U vinogradima je sada sve novo, traktori, tehnologija u podrumima, mladi vinogradari i vinari prihvatili su se posla svojih djedova i očeva, samo je vino ostalo po starom: prepoznatljivo fina, s brigom i mukom njegovana zlatna kapljica međimurskog vinogorja.