Svakodnevica 23.01.2018. 23:56. Zadnja izmjena: 24.01.2018. 00:01.

Digitalni iskorak

Književnica Petrana Sabolek svoju je umjetnost besplatno ustupila publici

Kad je shvatila da bi joj, tempom koji je do sad izdavala knjige – svake četiri godine jednu – trebalo još 40 godina da objavi novih deset naslova, čakovečka pjesnikinja i književnica Petrana Sabolek, dipl. iur. (68) odlučila se na neuobičajen korak – cijeli je svoj opus objavila na internetu, i to besplatno! Na redizajniranoj internetskoj stranici www.petrana-sabolek.net nalazi se ukupno dvadeset naslova – deset već objavljenih u knjižnim izdanjima, jedan nosač zvuka i deset novih djela, uglavnom pisanih za stariju publiku.

- Možda me Bog i poživi još toliko godina, ali ne pada mi na pamet imati još deset promocija, smije se umirovljena pravnica pojašnjavajući zašto se odlučila na ovaj korak. Pionirski u Hrvatskoj, pa i šire, što su joj i potvrdili u Hrvatskome arhivu weba.

- Procijenila sam da je put do čitatelja brži online nego uobičajenim putem. Knjiga na polici je lijepa, ali ona meni nije jamstvo da će je netko i pročitati, a želim da se moja poruka čuje jer svako od tih djela nosi posebnu poruku. Osim toga, danas se drugačije živi, djeca drugačije odrastaju, pa će se i knjiga morati okrenuti online svijetu. Dostupnost je još jedan važan razlog. Moj sin Nikola živi u Milanu i putuje svijetom. Zašto njemu, pa i cijeloj našoj dijaspori, ne bi moje knjige bile dostupne u svakome trenutku? A željni su domaće riječi, pojašnjava autorica. Knjige ionako, dodaje, nikad nije izdavala kako bi na njima zarađivala, a novim izdanjima javnosti se predstavlja u nešto drugačijem svjetlu: ime je izgradila kao pjesnikinja i spisateljica za djecu, pa iako je svo to vrijeme paralelno pisala i za odraslu publiku, te radove objavljuje tek sada. I to u paketu.

Život kao inspiracija

A nadahnuća Petrani Sabolek nikad nije nedostajalo. Ideje i sjećanja, kažu, samo naviru, a neiscrpno vrelo njezin je život, obitelj i odrastanje. Toliko zanimljivi i intrigantni da bi doista bila šteta da ostanu neispričani. Petrana Sabolek rođena je u Donjemu Kraljevcu, kao Petrana Mingovska – prvo dijete majke Međimurke i oca egejskog Makedonca. Njezini su se roditelji upoznali u Beogradu, kamo je majka odlazila raditi, a otac prebjegao iz Grčke. No rodila se na međimurskoj grudi. 

- Moja baka Agata vrlo je rano oboljela od reumatioidnog artritisa i bila je praktički okovana za stolicu. Mama je tog ljeta 1949. godine, u 7. mjesecu trudnoće, putovala vlakom iz Beograda da kod bake sve pripremi za zimu. Nakon 16 sati truckanja, dobila je trudove i ja sam se rodila dva dana kasnije u bakinoj kući. Težila sam svega 1,050 kilograma! Svi su govorili – to skrstite, to dete ne bu... Ali, moj je otac u Prelogu kupio bale vate kojima je ispunio košaru, grijali su me uz pomoć boca s toplom vodom, i u tom sam svojevrsnom inkubatoru provela iduća dva mjeseca, sve dok nisam progledala, prepričava Petrana svoju nevjerojatnu životnu priču. Odrasla je, nastavlja, u dva svijeta – na beogradskom asfaltu i u međimurskom selu gdje je, kaže, bila kao ptica. 

- U Kraljevcu sam poznavala cijelo selo, od prvog do zadnjeg susjeda. Svi su dolazili k nama, i sve sam ih zvala kuma ili teca – svi su nam bili rodbina. Tu sam trčala poljima i livadama, a u Beogradu se nisam znala popeti na drvo. Prvi put kad sam to učinila u Kraljevcu, vrištala sam od straha da ću cijeli život ostati gore, smije se.

Iz sklopa tih dvaju svjetova iz Petrane danas, kaže, samo frcaju sjećanja od kojih se ne može otrgnuti, pa im mjesto pronalazi u svojoj poeziji, prozi i dramskim tekstovima. 
- Bila sam dijete koje je moralo sveposud nosa porinuti, sve sam htjela čuti i znati. Baka mi je puno pričala i uvijek mi govorila: kaj naš i ti pozabila, kaj buš se zmislila kaj sam ti povedala. I ja to ne mogu i ne želim zaboraviti, želim da ostane zabilježeno na stranicama mojih djela, da ostane zapamćeno. Jer to je slika jednog vremena, kaže.

U noćnoj smjeni

Osim samih Petraninih djela, neprocjenjivo su blago njezinog online opusa i izdanja Herkula, ratnog informativnog glasila Medicinskog centra Čakovec koji je imala prilike uređivati tijekom Domovinskog rata; ostavština Književnog kruga 'Reci rieč' Čakovec kojim je predsjedala četiri godine, te brojne druge publikacije u čijem je izdavanju sudjelovala.  I dalje želi da njezina nova djela izlaze i u knjižnome izdanju, a neumorno i dalje piše i stvara – u pripremi je i najnoviji roman Život s gumicom za brisanje, no vremena za pisanje imala je više, smije se, kad je radila nego sad kad je u mirovini.

- Unuci Paula i Vedran svake dvije sekunde viču 'baka, baka', pa mi opet ne preostaje drugo nego pisati noću. U zgradi u kojoj smo nekad živjeli, susjed koji je radio noćnu smjenu znao bi me pitati: suseda, kaj vi delate po noći, sam se pri vas navek sveti. Kad je izašla moja prva knjiga odnijela sam mu je i rekla: eto, to radim, smije se. Osim svoje online zidne novine, kako sama opisuje svoju internetsku stranicu, Petranina je želja uskoro pokrenuti i vlastiti blog na kojem bi objavljivala svakodnevne crtice, isječke i sjećanja za koje u knjigama nije pronašla mjesta, ali svakako zavrjeđuju biti ispričani. I čitani.