Svakodnevica 26.08.2017. 10:04. Zadnja izmjena: 26.08.2017. 10:05.

Lopatinec

KREATIVNA MILICA VUGRINEC Priroda mi je inspiracija i izvor energije

- Oduvijek sam imala afinitet prema prirodi i kreativnom izražavanju. Moj otac Ivan Bistrović bio je poznati užar, što je vjerojatno ostavilo traga i na meni. Sve je nekako krenulo nakon 40. godine života. U to vrijeme imala sam četvero male djece i stalno je nekome u obitelji bio rođendan ili su djeca odlazila na rođendanska slavlja svojih prijatelja. Financijski je to bilo nemoguće podnijeti pa sam krenula izrađivati mala ukrasna jaja s figuricama, dodalo malo zelenila, pokoju čokoladicu i riješila rođendanski poklon, prisjeća se naša sugovornica - 60-godišnja Lopatinčanka Milica Vugrinec, danas iskusna kreativka koja nekoliko latica i grančica u tren oko pretvara u umjetničko djelo. Ukras po ukras, poklon po poklon i shvatila je, kaže, da ju izrada unikatnih rukotvorina ispunjava i pruža zadovoljstvo koje u svom poslu nije dobivala. Zdravstveni problemi koju su zadesili i nju i supruga bili su dodatni poticaj da uplovi u umjetničke vode.

- Nije mi bilo ni na kraj pameti da ću doći u fazu života kad će mi hobi predstavljati gotovo sve u životu. Rad rukama i stvaranje umjetnina punili su mi baterije i držali me u  teškom razdoblju. U tim kriznim razdobljima u potpunosti sam se okrenula prirodi, svjedoči M. Vugrinec.

Pupike su žive!

Snagu i energiju koju crpi iz prirode pretače u čestitke, slike i izradu sitnih rukotvorina od prirodnih materijala. - U zadnje vrijeme me ne zadovoljava ideja da napravim neku uobičajenu kompoziciju kao što je vaza s cvijećem. To mi je postalo monotono pa sam počela izrađivati lutke, Međimurca i Međimurku, učiteljice, dame... Svoje radove od milja zovem pupike i najveću sreću mi pruža kad na kraju vidim da moja pupika "izlazi" iz slike, da sam joj udahnula život, dodaje Milica, po struci ekonomistica. U posljednje vrijeme većinu vremena provodi s unucima.

- Nisam mirna ako nešto ne radim. Pošto nas ima puno u kući pa mi po danu misli odlutaju u drugom smjeru, čekam noć. Noćno vrijeme je moje vrijeme, vrijeme kad sam sama i kad na vidjelo izlaze istinske kreacije. To mi je poseban gušt, kaže naša sugovornica koja rukotvorine izlaže i na raznim sajmovima, te je aktivna članica Likovnog udruženja Čakovec, Županijske lige protiv raka i onokološke skupine pacijenata.