Svakodnevica 06.04.2020. 14:29. Zadnja izmjena: 06.04.2020. 14:31.

Obavijest vjernicima

Liturgijska slavlja u Velikom tjednu gledajte na VTV televiziji

Liturgijska slavlja godišnje proslave vazmenog otajstva ove će godine, zbog poštivanja odredbi civilnih vlasti i odredbi Hrvatske biskupske konferencije od 20. ožujka, biti slavljena bez prisustva naroda, te će biti prlagođena spomenutim novonastalim uvjetima.

Vjernike se poziva da sudjeluju u litrugijskim slavljima posredstvom medija. U Varaždinskoj biskupiji izravni prijenosi liturgijskih slavlja organizirani su u suradnji s VTV televizijom, a moći će se pratiti i putem web portala Varaždinske biskupije.

Prijenosi liturgijskih slavlja iz varaždinske katedrale na VTV televiziji biti će po sljedećem rasporedu:

  • Veliki četvrtak, Misa Večere Gospodnje u 19:00
  • Veliki petak, Služba Muke Gospodnje u 15:00
  • Velika subota, Uskrsno bdjenje u 22:00
  • Uskrs u 9:00

Posebnu pozornost svraćamo na blagoslov jela za Uskrs. U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu.  

Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka), nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način - Blagoslov jela OVDJE.


I još obavijest tj. informacijA o kojoj se raspituju brojni vjernici ovih dana, a odnosi se na slavlje sakramenata prve svete pričesti i svete potvrde.

- Dragi vjernici! Zbog trenutne situacije u domovini uzrokovane širenjem koronavirusa, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je određene mjere s ciljem suzbijanja širenja zaraze. Shodno tome, biskupi Hrvatske biskupske konferencije donijeli su odredbe vezane uz liturgijska slavlja i druga okupljanja vjernika. Poznato vam je da su otkazane sve mise na kojima sudjeluje zajednica vjernika i druga slavlja sakramenata.

Budući da se iz dana u dan situacija mijenja, teško je predvidjeti kada ćemo slaviti ovogodišnja slavlja prve svete pričesti i svete potvrde. Što se tiče podjeljivanja sakramenta potvrde, prema Biskupovom pismu svećenicima od 22. ožujka 2020., postoji načelna mogućnost da će termini biti vezani uz povratak djece u škole; tako da se ostavi barem period od dva tjedna od povratka djece u škole kako bi bilo dovoljno vremena za neposrednu pripravu. Kada za to dođe vrijeme, moći će se konkretnije planirati i dogovarati sa župnicima.

Zahvaljujem Vam i srdačno pozdravljam sa željom da Vam proslava ovogodišnjeg Uskrsa, iako neobična, bude mirom i Božjim blagoslovom ispunjena, javljaju iz Varaždinske biskupije.