Svakodnevica 28.03.2017. 07:06. Zadnja izmjena: 28.03.2017. 07:10.

Orehovica

Majstorije Josipa Patarčeca iz kućne radinosti

Josipa Patarčeca (62) zna cijela Orehovica, doduše, kao Jošku šnajderovog, po zanimanju njegova pokojnog oca. No, nisu baš svi upoznati s njegovim hobijem niti mjestom gdje najradije provodi vrijeme. - Moja garažica, moja slobodica! To vam je moja najveća ljubav, poslije žene, naravno, smije se Josip.

Iako nema formalne tehničke naobrazbe, u svojem je carstvu strojeva i alata izradio pregršt praktičnih i korisnih stvari. Primjerice, sam je izradio solarni kolektor koji ljeti osigurava 300 litara tople vode. - Nije da bog zna kak zgledi, ali dela, to je najvažnije, kaže Joška.

Posebno je ponosan i na vrata štaglja koja se otvaraju i zatvaraju pritiskom na gumb, koja je u potpunosti sam napravio - od obrade drva do mehanike i elektronike. - Susedi me zafrkavaju da su vrata vrednija od samoga škedja, ima u tome nekaj i istine, šali se Joška.

U štaglju čuva još jedno blago - stari traktor marke Deutz iz 1957. godine. Davnih ga je dana iz Njemačke dovezla Josipova majka, a ocu je morao obećati da ga neće nikada prodati. Iako trenutačno nije u voznome stanju, budući je to Joškin projekt kojeg se jedva čeka uhvatiti.