Svakodnevica 28.07.2016. 09:46. Zadnja izmjena: 28.07.2016. 10:59.

Lapšina

Marija i Stjepan Horvat: Donijeli smo doma kaktusić kao oraščić, a sad...

Marija i Stjepan Horvat iz Lapšine pred desetak godina iz jednog su se sasvim običnog odlaska u opskrbni centar po "fasung" vratili doma s kaktusićem u tegli, kupljenim, kaže Marija, onako usput: 

- Nisam planirala kupiti ništa osim živežnih namirnica i kućnih potrepština, ali bili su ponuđeni u nekakvoj akciji kaktusići, pa sam uzela jedan. Bio je veličine oraha, ne veći, gotovo neprimjetan. Stavili smo ga tu u svjetlarnik na ulazu u kuću, svih ovih godina nije mu promijenjeno mjesto, a sad pogledajte kakva je to prekrasna biljka. Upravo cvate, nikad nije kao ove godine cvao tolikim cvjetovima, samo mi je žao što ga nisam uspjela "raspelcati". Ima pet glavnih grana, brojne izdanke, skinula sam jedan kćerki kao "pelcer", ali nije se primio.

I Franjo je imao posla s kaktusom, jer od "oraščića" postao je "div"

- Ove sam ga godine presadio u veliku teglu (ne prvi put), mislim da ima barem petnaest kila. Jedino mi je žao što nikako ne uspijevamo saznati kako se zove taj kaktus, kojoj vrsti pripada. Ali to nije ni važno, važno je da možemo uživati u njegovoj ljepoti...