Svakodnevica 10.02.2017. 09:45. Zadnja izmjena: 10.02.2017. 09:50.

Rehabilitacijski centar "Lasta"

Marija Taradi: Brinem o ljudima koji propadaju kroz rupe sustava

Pred više od petnaest godina Marija Taradi, prof. defektologije iz Čakovca, osmislila je projekt centra za radnu terapiju i rehabilitaciju (kakav inače imaju druge hrvatske županije) za zbrinjavanje osoba kojima je potreban poseban tretman - autističnih osoba, osoba umanjenih intelektualnih sposobnosti i osoba s tjelesnom invalidnošću (stečenom ili urođenom), ali onih koje nakon izlaska iz sustava prilagođenog obrazovanja upravo propadaju kroz rupe sustava i nisu stručno zbrinute u odrasloj dobi izvan kruga vlastite obitelji.

Projekt je, u spletu političko-bankarskih zakulisnih igara, usprkos službenog odobrenja resornog ministarstva za osnivanje ustanove, propao u fazi gradnje prvih objekata uz rasadnik u Vukanovcu. No, M. Taradi nije odustala od ideje i ovih dana konačno je uspjela - uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – ostvariti dio "starog" projekta.

Na adresi Ulica Putjane 15 u Čakovcu smješten je Rehabilitacijski centar "Lasta", odnosno dnevni boravak za odrasle osobe s posebnim potrebama. Zbrinjavanje barem na dnevni boravak takvih osoba u Međimurju je i statistički iskazana potreba, a M.Taradi, s desetljećima stručnog iskustva, kaže da će sa svojim centrom barem dio tih potreba kvalitetno pokriti: - Resorno je Ministarstvo ugovorno odobrilo financiranje dnevnog boravka (zasad) za petnaest odraslih osoba s posebnim potrebama, čije obitelji to pravo mogu iskoristiti uz rješenje Centra za socijalnu skrb. U centru je moguć već sada prihvat četrdesetero korisnika, a njihov je smještaj moguć (iznad ugovorenih petnaest) i na trošak obitelji.

Pružanjem dnevne brige o osobama s posebnim potrebama koje su izvan ostalih sustava zbrinjavanja  poludnevni (na 4 do 6 sati) ili cjelodnevni boravak (na 8 do 10 sati), u velikoj se mjeri rasterećuje obitelji koje 24 sata svakog dana moraju imati rješenje što s osobom s posebnim potrebama u svakoj mogućoj životnoj situaciji vezanoj uz posao, putovanja, rješavanje uobičajenih obiteljskih poslova. S druge strane, osobe s posebnim potrebama u dnevnom su boravku stručno zbrinute - od održavanja higijene i socijalnih navika do potpune psihosocijalne i zdravstvene skrbi, uz radnu terapiju i organizaciju slobodnog vremena te potrebnu prehranu.

- Vjerujem, poučena dugogodišnjim iskustvom, da stvaram primjer dobre prakse u brizi o populaciji koja, nažalost, nije na adekvatan način zbrinuta unutar državnog sustava, kaže M. Taradi.