Svakodnevica 08.02.2016. 10:23. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Gorički svati

Maštovite maškare zabavile Gorčence

Tradicija maskiranja u Goričanu nastavila se i ove godine s 28. „Goričkim svatima“. U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Goričan i općine Goričan uz učestvovanje mjesnih udruga, dječjeg vrtića „Ružica“ i Osnovne škole Goričan održan je „Fašnik u Goričanu“.
Kako to i biva, brojne maškare okupile su se ispred bivšeg Betexa u Goričanu gdje su konobari tamošnjeg Caffe Bara „Baza“ nudili besplatno kuhano vino, čaj i sokove. Oko 14 sati povorka, kojoj su na čelu bili originalni „Gorički svati“ KUD-a Goričan, krenula je prema crkvi Sv. Florijana gdje se, prema tradiciji, održala „prošnja mlade“, dok se svečana ceremonija svadbe odvijala u Domu kulture u Goričanu. Uz svate tu se okupilo mnoštvo različitih kreativnih, smiješnih i originalnih maski.
Najmlađi maškari bila su djeca iz vrtića u jedinstvenim kreacijama ptica vrana. Učenici osnovne škole pokazali su kako je to biti kauboj, policajac, veterinar ali i dobra vila. Mažoretkinje su na jedan dan postale „havajke“, štrumfete i sobarice. Svojim su vještim koracima i baratanjem štapa zabavljale sve prisutne uz glazbu Puhačkog orkestra Goričan. Šaljivi „Šemso“, primarijus dr. Ante Guzina, spretni kirurg dr. Veljko Kunić, poslovna direktorica Sanja Grospić - Grospićka, dr. Toni Grgeč, vječni pacijent na klinici Ivo Zadro, sestra Helga i ostali članovi šaljivog tima Naše male klinike s usputnim davanjem infuzije, ginekološkom pregledom i portirom na čelu zabavili su, „izliječili“ i nasmijali mještane. „Bauštelerice“ su pokazale kako je teško raditi na baušteli a Teletabisi (Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa i Po) i Mikijeva družina veselo su trčkarali duž cijele povorke. Na kraju povorke bili su članovi udruge „Prijatelji“ s prikazom Gorčkog kolinja.
Za sve prisutne općina Goričan i KUD osigurali su svježe krafne, kuhano vino i čaj tako da nitko nije bio gladan ili žedan. Na samom kraju u Domu kulture uslijedila je dodjela nagrada najboljim maskama uz nezaobilazan ples i zabavu.
Organizatori ove manifestacije zahvaljuju se svim sudionicima, publici, udrugama, dječjem vrtiću, osnovnoj školi i svim ljudima koji su pomogli oko organizacije ovog događaja.