Svakodnevica 06.08.2017. 12:39.

Međunarodno natjecanje

Mihael Pristav vratio se s natjecanja mladih prirodoslovaca u Kini s brončanom medaljom

- Kad je čuo da je natjecanje u Kini, došao je i rekao da on ide tamo. Tek su počeli s pripremama, a za njega je to već bila gotova stvar. Zacrtano - ostvareno, prepričava Gordana Pristav iz Gornjeg Kraljevca, majka 15-godišnjeg Mihaela - člana hrvatske ekipe koja je na nedavnom međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Kini osvojila izvrsno treće mjesto. Ovaj svestrani mladić zaljubljen u informatiku, član je Mladih informatičara Strahoninec i Međimurskog informatičkog kluba Čakovec, glumac u Dramskom studiju Dada te vatrogasac DVD-a Gornji Kraljevec, a posebnu sklonost gaji prema prirodnim znanostima. Nakon vratišinečke Osnovne škole dr. Vinka Žganca gdje je stekao potrebno predznanje iz informatike, biologije, kemije i tehničke kulture - za što zasluge pripadaju nastavnicima Zlatku Okreši, Sanji Ambruš i Mihaeli Malek, svoje srednjoškolsko obrazovanje odlučio je nastaviti u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec. Takav potez budućeg učenika drugog razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije već s 15 godina odveo je u znanstveno-istraživačke vode.

Glatko pomeli konkurenciju

- Čim sam došao u srednju školu razrednica Melita Sambolek zainteresirala me za fiziku. U listopadu smo počeli s pripremama, a u siječnju je održan prvi krug turnira mladih prirodoslovaca koji organizira neprofitna udruga Inovacijski centar mladih, sa sjedištem na Fakultetu elektrotehnike i računalstva, priča nam Mihael. Da bi došao do međunarodne razine morao je proći nekoliko krugova selekcije koji su iziskivali teorijsko i praktično rješavanje problema iz biologije, kemije, matematike, fizike i informatike, pisanje znanstvenog rada, prezentiranje problema i oponiranje tuđim rješenjima. Od početnih 170 natjecatelja u prvi krug prošlo ih je 20, a nakon drugog kruga ostalo je šest najboljih - naš sugovornik Mihael, Luka Bulić Bračulj (III. Gimnazija Split), Andrea Belamarić (XV. Gimnazija Zagreb), Elena Lukačević (V. Gimnazija Zagreb), Luka Mikšić (Osnovna škola Turen) i Mateja Ostojić (Gimnazija Požega). Spomenuta šestorka pod voditeljskom palicom Danka Marušića i Domagoja Gajskog, predstavljala je od 29. lipnja do 6. srpnja Hrvatsku na International Young Naturalist's Tournament u kineskom gradu Nanjingu.

- Natjecanje je trajalo tjedan dana, a sudjelovalo je 18 ekipa iz različitih država svijeta. Osim unaprijed definiranih problema morali smo rješavati probleme na licu mjesta. No, nije bilo previše teško. Prošli smo dodatnu selekciju na državnoj razini jer nas je bilo više s istim brojem bodova, pa smo se dobro pripremili, rekao je Mihael. Veliku podršku pružili su mu i mama Gordana, tata Bojan, sestra Kiara te prijatelji, rodbina i Općina Vratišinec koji su financijski omogućili ovo putovanje.

Osim za znanost i učenje, mladi prirodoslovci pronašli su vremena i za zabavu i razgledavanje najmnogoljudnije zemlje svijeta. Na pitanje što će mu posebno ostati u sjećanju, Mihael odgovora: - Kina je jako zanimljiva zemlja i svim bih preporučio da je posjete. Pamtit ću je po tome što sam probao jesti psa(!). Inače jako volim meso, ali teško mi je opisati kakvog je pas okusa. Nije kao ništa što mi jedemo, ispričao je naš sugovornik te pritom samouvjereno dodao da će vrlo skoro opet imati prilike okusiti ovu "poslasticu": - Plasirao sam se na državno natjecanje iz robotike, a ukoliko osvojim prvo mjesto - ponovo putujem u Kinu. Ovog puta posjetit ću Šangaj, nasmijano je zaključio petnaestogodišnjak iz Gornjeg Kraljevca.