Svakodnevica 02.05.2016. 07:37. Zadnja izmjena: 02.05.2016. 07:41.

Život pod naponom!

Miji Novaku iz Nedelišća Elektra uzurpirala dio dvorišta i mir

Mijo Novak iz Nedelišća, iako u obiteljskoj kući u Novakovoj ulici živi od 1983. godine kada ju je izgradio, u posljednje vrijeme živi u strahu. Razlog tome je još 1988. godine izgrađen dalekovod, od kojeg tri betonska postavljena na njegovom posjedu. Mijo kaže kako su stupovi na tom mjestu postojali i ranije, a od njega nisu tražili potpisivanje suglasnosti prilikom postavljanja novih. Na samo četiri metra od kuće nalazi se i transformator, no vlasnik je za izgradnju kuće dobio sve potrebne dozvole.

"Radnici čakovečke Elektre sami su, po potrebi, ulazili u moje dvorište. Oni mogu doći kada god žele, otvoriti vrata i ući na posjed. Sve je to još nekako bilo podnošljivo do prošle godine kada je pukao otpornik i staklo se razletjelo po cijelom dvorištu. U tom trenutku ispod vodova su se igrala djeca i svašta se moglo dogoditi", prepričava Mijo koji se od tada ne osjeća sigurno u vlastitom dvorištu, niti u njemu može uživati. Nakon incidenta, kontaktirao je HEP-ODS d.o.o. Elektru Čakovec i tražio barem umanjenje računa za struju kao kompenzaciju za smetanje posjeda i svakodnevnu opasnost po život.

Elektra je zahtjev odbacila kao neosnovan s obrazloženjem: "Smatramo da nije izvršen nikakav čin ometanja posjeda, HEP- ODS. d.o.o. Elektra Čakovec i njeni pravni prednici pravo služnosti faktično su vršili kroz zakonom propisano vrijeme i time stekli pravo služnosti dosjelošću", odgovorili su. Prilikom sanacije električnog voda, djelatnici Elektre Miji su rekli da se ispod vodova baš i nije sigurno zadržavati.

"Tri metra po cijeloj dužini mog posjeda praktički je njihovo, ne smijem graditi niti boraviti na tom dijelu, ogorčen je Mijo. Nakon što je njegova odvjetnica reagirala, u očitovanju Elektre Čakovec piše da će tijekom ove godine dalekovod i stupovi biti uklonjeni s posjeda te će se uz prilaznu cestu postaviti podzemni kabel. Obitelji Novak preostaje samo nadati se da uistinu i biti tako te da će živi i zdravi dočekati taj dan.