Svakodnevica 14.07.2019. 07:45. Zadnja izmjena: 14.07.2019. 07:45.

Naši ljudi

Miljenko Kranjčec, umjetnik iz Hodošana: Rezbarija je moja prva ljubav

Miljenko Kranjčec (62) iz Hodošana uveo nas je u svoj svijet rezbarije, kojom se počeo baviti već u ranoj dobi, kao osamnaestogodišnjak koji je tragao za nečim što će ga ispuniti.

- Svaki čovjek ima neke predispozicije, ja sam vjerojatno imao nešto u rukama. U osnovnoj sam školi počeo modelirati blato i crtati. Upisao sam srednju graditeljsku školu gdje sam završio za keramičara. U struci sam radio svega sedam mjeseci. Nakon toga sreo sam čovjeka koji je rezbario i tad sam shvatio da je to ono što želim raditi u životu, to je bila ljubav na prvi pogled, priča Miljenko.

Danas u svom dvorištu ima vlastitu radionicu u kojoj svakodnevno proizvodi svakojaka čuda. Izrađuje crkveni namještaj, klupe, oltare, govornice i svijećnjake. Neko je vrijeme izrađivao i lijesove te bačvice, a najdraže mu je, kaže, kad ne radi po narudžbi, nego iz duše. - Rezbarije su mi je broj jedan. Kad radiš po narudžbi, nesvjesno podilaziš, nisi u potpunosti slobodan pa je teško procijeniti i napraviti tako da obje strane na kraju budu zadovoljne, kaže nam.

Prisjeća se događaja i osjećaja koji će, kaže, zauvijek pamtiti. - Jednom sam prilikom radio misni stol za crkvu u Zagrebu. Kad je svećenik ugledao taj misni stol, doslovno je zanijemio! E, to je ono zadovoljstvo koje se ne mjeri novcem.

Njegovi se radovi mogu vidjeti u crkvama u Murskom Središću, Selnici i Kotoribi, te u Donjem Kraljevcu u općinskoj zgradi i drugdje. Svoje je radove prodavao i diljem Hrvatske. Trenutno je izradi govornica za crkvu na Trsatu.

Osim rezbarija i slikarstva, Miljenko se bavi i poljoprivredom, uzgaja jabuke. - U životu imam sve što mi treba, zadovoljan sam time što imam i ne tražim ništa više od onog što mogu sam napraviti, kaže naš sugovrnik.