Svakodnevica 29.06.2016. 10:18. Zadnja izmjena: 29.06.2016. 10:31.

Izrada suvenira

Mladen Šafarić iz Dragoslavec Brega uživa u prirodi i obradi drva

Mladen Šafarić iz Dragoslavec Brega vrijedan je i u mirovini. Otkad je prebolio rak, kaže da svaki dan treba iskoristiti u potpunosti. Veliki je ljubitelj prirode još od djetinjstva. Već je tada, u potrazi za gljivama, krenuo u istraživanje šuma. Poznaje trideset i šest vrsta te napominje da se odlazak u šumu isplati tek ako čovjek zna prepoznati barem dvadesetak vrsta.

Njegov dosad najveći "ulov" bio je vrganj teži od dva i pol kilograma, a o njemu svjedoči i fotografija za uspomenu. (precizno 2.650 grama). Iako ih sam ne jede, često ih, sušene ili svježe, poklanja prijateljima i susjedima.

"Užitak ih je naći, nije ih samo ukusno jesti. Da biste se iz prirode vratili zadovoljni, morate poznavati teren, tlo i gljive kako biste uopće znali gdje biste ih, ako imate sreće, mogli naći", objasnio je Šafarić. Ovisno o raspoloženju i inspiraciji, slobodno vrijeme provodi izrađujući igračke i svojevrsne suvenire od drva i školjaka iz Tihog oceana.

"Važna je kreativnost, kad šećem prirodom i uzmem komad drva u ruke te ga okrenem i pogledam sa svih strana, točno znam što ću s njime napraviti, s time da većinu niti ne obrađujem. Najveća inspiracija je upravo priroda koja stvara prekrasna djela", pojašnjava Šafarić.

Nema tog susjeda ili prijatelja kojem nije poklonio neki svoj rad, a sve s namjerom da ljude pokuša vratiti prirodi.

"Stari običaji i druženja uz poslove koji su se nekada zajednički obavljali na svježem zraku više ni ne postoje. Svatko žuri svojim putem i ne doživljava okolinu. Nema više međusobnog pomaganja, ni pjesme uz rad. I kada nađemo vremena za odlazak u prirodu, ne doživimo je na pravi način", nostalgično dodaje Šafarić.