Svakodnevica 28.02.2016. 07:32.

Dragica Fegeš iz Slakovca

"Moji kaktusi ne traže puno, samo ljubav i pažnju"

Ne zna im ni broja; zna tek da ih ima nekoliko tisuća. Sakuplja ih još od srednje škole

"Sami su došli odnekud k hiži i svaki dan ih je sve više i više. Ne traže puno, samo ljubav i pažnju", u šali kaže Dragica Fegeš, knjigovotkinja iz Slakovca, za svoje kaktuse. Prvog je nabavila još kao srednjoškolka. Pohađala je tekstilnu školu u Varaždinu i svakodnevno prolazila pored placa.

"Uvijek bi mi neki zapeo za oko. Nastavila sam ih sakupljati i nakon srednje škole. Svaki novi nosi neku uspomenu, djelić lijepih trenutaka. Danas ih imam nekoliko tisuća, riječ je o nekoliko stotina vrsta", kaže Dragica Fegeš.

Pokazala nam je tek dio svoga cvjetnjaka na ostakljenom trijemu. Drugi dio kaktusa je zbog niskih temperatura u podrumu. Potrebno ih je zalijevati, odgovaraju im svjetlost i toplina te vlažan zrak, no i u nepovoljnim uvjetima kaktus je, razumljivo, izrazito otporna biljka. U mesnatom dijelu biljke čuva zalihe hrane.

Dragica Fegeš otkrila nam je da osim kaktusa, ima i sedam koza te jednoga jarca.

"To je zbog zdrave hrane. Volimo piti mlijeko i proizvoditi svoj sir. Koza je jako fina životinja. Brsti šikaru i travu, ali ne jede sve što joj padne dolje. Nije zahtjevna i umiljata je. Vole i jabuke, pa dobiju dio od našeg uroda od 1.200 voćaka koje imamo.", priča.

Koze su nabavili prije tridesetak godina. U šali kaže da ih imaju otkad i djecu. U svemu joj je velika pomoć suprug Branko s kojim ima sina Kristijana te kćeri Lidiju Zorković, Dariju Novak i Kristinu Dragojević. Kad stigne i pet unučadi (Sven, Lana, Dora, Dina i Ela) zabavi nema kraja.

"Unuci uživaju. Pomažu mi oko cvijeća, farbanja teglica i hranjenja koza." kaže ponosna Dragica Fegeš.