Svakodnevica 04.05.2017. 23:39. Zadnja izmjena: 04.05.2017. 23:43.

Oporovec

Na rodnoj je grudi najljepše, kaže Josip Pigac

U vrtu u Oporovcu, između gredica ravnih kao po špagi, u poslu smo na kratko prekinuli 80-godišnjeg Juraja Pigaca. Sjetvu je ovih dana odradio, jedino će s paprikom i rajčicom pričekati do sredine svibnja, da ga ne "zaskoči" mraz.

- Nisam planirao imati vrt, mislio sam da ćemo sve kupovati u Prelogu. Ali, nigdje ne mogu kupiti kvalitetu koju mogu sam uzgojiti, govori Juraj dok gotovo mladenačkim elanom motiku zamijenjuje kosilicom, a kosilicu kosom.

Upravo mu je starinski način košnje najdraži i u tome najviše uživa. Zemlju na kojoj je danas vrt i nekoliko voćaka, davnih je dana kupio s namjerom da tu izgradi kuću. No, spletom životnih okolnosti kuću je sagradio u slovenskome Portorožu, a dio radnoga vijeka proveo na gradilištima i tvornici drva u Njemačkoj. A onda je 1998. sve u tuđini rasprodao i vratio se na rodnu grudu. Novu kuću ipak nije sagradio, dio je zemlje dao u najam, a dio s puno pažnje i ljubavi obrađuje sam. A ako ga nije u vrtu, vjerojatno ćete ga pronaći u crkvi, gdje je kao član udruge Prijatelji svetog Roka iz Draškovca i njihovog pjevačkog zbora izuzetno aktivan.