Svakodnevica 30.04.2018. 11:21. Zadnja izmjena: 30.04.2018. 11:27.

Vremenska prognoza

Nakon puno sunca, u drugoj polovici tjedna kiša i pljuskovi postaju česta pojava

VREMENSKA SLIKA

Travanj nam je pokazao pravo proljetno, skoro i ljetno lice jer se temperatura značajno podigla, ponegdje i blizu 30 stupnjeva. I do kraja ovog tjedna bit će puno topline, uz moguć kraći pljusak koji neće bitno pokvariti dojam lijepog vremena. Zasad nije na vidiku nikakva obilna kiša, nego lokalni pljuskovi, a isto tako nisu na vidiku ni neke posebno niske temperature. Za vikend je bilo puno sunca i topline uz tek poneki rijetki pljusak. Čini se da će i Praznik rada proći uz povoljne i lijepe vremenske prilike, dosta sunca i topline, a nešto promjenjivije vrijeme moglo bi stići u drugoj polovici tjedna, kad će kiša i pljuskovi biti češća pojava.

VREMENSKA PROGNOZA

  • Za ponedjeljak možemo najaviti većinom suho i pretežno sunčano vrijeme, a najviša dnevna temperatura mogla bi narasti do 25 °C. Bit će vjetrovito, uz umjeren i pojačan jugozapadni vjetar. Imat ćemo i višemanje povoljnu biometeorološku situaciju, pa se ne očekuju tegobe ni kod meteoropata i kroničnih bolesnika. Bit će to idealan dan za planove na otvorenom, osobito onima koji imaju neradni dan spojen u produženi vikend. Čuvajte se jedino jakog sunca jer je UV indeks već prilično visok, pa treba smanjiti boravak na izravnom suncu između 10 i 17 sati ili se adekvatno zaštititi. Mala je šansa za neki predvečernji lokalni pljusak.
  • U utorak bi moglo biti stupanj dva svježije, uz izmjenu oblaka i sunca. Očekuju se i sunčana razdoblja, tako da dan neće biti loš. Mala je mogućnost ponegdje kraći pljusak krajem dana. Temperatura zraka u noćnim satima bit će oko 11 Celzijevih stupnjeva, a najviša dnevna ostaje između 22 i 25 Celzijevih stupnjeva.
  • Za srijedu izgleda djelomično sunčano i ugodno toplo, uz većinom slab vjetar. Jutarnja temperatura od 11 do 14, a danju će ponovo zatopliti - do 24 ili 25 Celzijevih stupnjeva. Ranije ujutro i ponovo predvečer postojat će mogućnost za lokalni kratkotrajni pljusak.
  • Od četvrtka bi na vrijeme trebala utjecati ciklona s kojom će u naše krajeve dolaziti relativno topao, blag, ali sve vlažniji zrak. To znači da će u četvrtak dan biti oblačniji, a postojat će i velika mogućnost za nešto kiše ili pljuskove praćene grmljavinom. Poljoprivrednici bi mogli biti zadovoljni ako padne kiša jer se tlo već dosta osušilo. Jutarnja temperatura oko 15, a dnevna malo iznad 20 Celzijevih stupnjeva.
  • Čini se da će i petak, a i dani vikenda, proći u takvom vremenu. Izmjena oblaka i kraćih sunčanih razdoblja, a mjestimice može biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom. Teško je točno predvidjeti količinu i raspored oborina, ali vjerojatno će većina mjesta u tim danima dobiti barem nešto kiše. Ostat će relativno toplo, jutarnja temperatura očekuje se uglavnom između 14 i 17 Celzijevih stupnjeva, a najviša dnevna oko 20 °C, uz sunčana razdoblja i malo viša.