Svakodnevica 02.10.2017. 10:30. Zadnja izmjena: 02.10.2017. 10:46.

Vremenska prognoza

Narednih dana vrijeme povoljno, uz kratko pogoršanje sredinom tjedna

VREMENSKA SLIKA: S obzirom da je klimatološka jesen počela s prvim danom rujna, a ona kalendarska 23. rujna, možemo reći da je ovakvo vrijeme primjereno dobu godine. Kiša je potpuno nadoknadila manjak iz ljetnih mjeseci, a ponegdje je rujan postavio nove kišne rekorde. Čini se da će vrijeme većinu ovog tjedna biti povoljno, uz jedno kratko pogoršanje s utorka na srijedu i onda ponovo možda oko nedjelje. U nedjelju nam je počeo listopad, mjesec u kojem se u prosjeku prvi put pojavi i jutarnji mraz, pa ga je već prvog listopadskog jutra ponegdje i bilo. Naredna jutra bit će dosta hladna, ali u većini mjesta još uvijek bez pravog mraza.

VREMENSKA PROGNOZA

  • U ponedjeljak ujutro mjestimice će biti magle, uz smanjenu vidljivost, ali tijekom dana očekujemo suho vrijeme s dužim sunčanim razdobljima. Nakon hladnog jutra, uz temperaturu između 2 i 6 °C, danju će ipak biti malo ugodnije, uz maksimalac od 18 do 20 Celzijevih stupnjeva. Pirkat će lagan južni povjetarac.
  • U utorak će vrijeme biti sve oblačnije, ali se u prvom dijelu dana čini još uvijek suho. Poslijepodne i osobito navečer moglo bi biti nešto kiše. Uz slab do umjeren jugozapadni vjetar, temperatura zraka će popodne biti između 17 i 20 Celzijevih stupnjeva, a i jutro bi trebalo biti malo toplije. Zbog južine i približavanja atmosferske fronte, imat ćemo malo lošiju biometeorološku situaciju pa su kod meteoropata i kroničnih bolesnika moguće manje tegobe.
  • U noći na srijedu većinom oblačno, uz kišu, ali bi se vrijeme brzo trebalo smiriti, pa će kiša u srijedu do jutra vjerojatno prestati, nakon čega slijedi i djelomično razvedravanje. Poslijepodne bi trebalo biti dužih sunčanih razdoblja. Jutro malo hladnije, a dnevna temperatura će biti slična kao u utorak.
  • U četvrtak bi vrijeme trebalo biti povoljnije, većinom suho, uz duža sunčana razdoblja. Jutro će ponovo biti hladnije, uz moguću maglu ili nisku naoblaku, a danju bi uz sunce moglo biti malo toplije, uz najvišu temperaturu blizu 20 Celzijevih stupnjeva. Bit će to zdravo, mirno vrijeme, ali uz malo lošiju biometeorološku situaciju.
  • Tijekom petka vjerojatno nam stiže još jedna promjena vremena. Već od jutra će biti oblačnije, povremeno s kišom, a zapuhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka bit će sve niža kako dan odmiče, pa je moguće da će jutro biti toplije od poslijepodneva.
  • U danima vikenda nastavit će se prohladno vrijeme uz dosta oblaka. Mjestimice može pasti malo kiše, ali čini se da ćemo imati i duža suha razdoblja. U jutarnjim satima moguće su magla ili niska naoblaka, a sredinom dana i malo sunca. Jutra će biti dosta hladna, a ni dnevna temperatura baš neće ići preko 15 Celzijevih stupnjeva. Slično bi se vrijeme moglo zadržati i u ponedjeljak.

Izvor: Kristijan Božarov