Svakodnevica 16.07.2017. 09:27.

Čakovec

Nikad rodnija marelica obitelji Čuka

Prođete li ovih dana Istarskim naseljem u Čakovcu, neće moći previdjeti raskošnu marelicu u dvorištu obitelji Čuka. Mladome stablu ovo je četvrta godina da daje plodove, no prvi je put ovako rodna. Grane jedva mogu izdržati težinu slasnih marelica, pa je gazda Jožef Čuka (74) postavio potpornje kako se ne bi potrgale. Dive se rodnoj marelici i susjedi i prolaznici i svi su dobrodošli ubrati koliko žele, a što se ne pojede ukuhat će se u pekmeze i džemove.

Već je iz jednog pogleda na marelicu jasno da umirovljeni monter centralnog grijanja i hobi pčelar ima i voćarsku "žicu" - prvi je u svojoj četvrti svojevremeno uzgojio kivi, i to na sjevernoj strani. Iako su svi govorili da neće nikad roditi, brali su ga na sanduke, prisjeća je Jožefova supruga Anđela (71).

Ona pak je s nama podijelila tajnu domaćih rezanaca i krpica, bez kojih juha, kaže, nije juha. - Ne sjećam se da sam ikad u životu skuhala juhu s kupovnim rezancima! Ako ih kojim slučajem nemam, napravit ću ribanjku ili knedle, ali najbolja je ipak s domaćim rezancima, kaže. Recept je jednostavan - kilogram brašna i deset jaja, isključivo domaćih. - Imam na placu svoje ženice kod kojih kupujem i u njih imam povjerenja da su jaja doista domaća. I kad umijesim, tijesto rastanjim na mašinu, a krpice režem ručno, pojašnjava Anđela.

Za posebne prigode sama napravi i mlince, iako joj ponekad bude teško - što zbog krvnog tlaka, što zbog reumatoidnog artitisa koji steže zglobove i prste. Ali, dok još stoji na nogama, kaže, sve će napraviti sama. Jedino joj još preostaje, dodaje, da umijeću pravljenja domaćih rezanaca za juhu poduči i svoje snahe.