Svakodnevica 04.08.2016. 13:25. Zadnja izmjena: 04.08.2016. 13:27.

Cvijeće i ukrasi

Obitelj Kovačić iz Dekanovca složna je u svemu, pa tako i oko uređenja okućnice

U Dekanovcu smo posjetili obitelj Kovačić koja, uz puno posla u poljoprivredi, ne zanemaruje ni uređenje dvorišta. U kući žive Marija Kovačić i njezin suprug Đuro te sin Tomica, snaha Ivana i njihove dvije kćeri, desetogodišnja Marta i šestogodišnja Lana.

O cvijeću najviše brine gospođa Marija, a posebno je ponosna na vrijednu snahu koja brine o cvijeću na gornjem balkonu i redovito kosi travu u dvorištu.

Muški članovi obitelji većinu vremena provedu na traktoru, a mi uz ostale kućanske obaveze, volimo uređivati okućnicu. Šestero nas je pa se red mora znati, no naši mladi su vrijedni. Starije generacije naučene su raditi, ali je kod mladih to rijetko. Hvala Bogu pa se svi dobro slažemo i zajednički odrađujemo sve poslove, ponosno prepričava Lanina i Martina baka.

Dvorište je prepuno cvijeća. Ima tu šarenih vinka, predivnih petunija i ruža te raznog cvijeća kojem ni sama ne zna ime. Ni unuke se ne boje zasukati rukave i priskočiti u pomoć, a za sada kažu da će, kad malo porastu i završe školovanje, baviti poljoprivredom.

Djed Đuro od posla na zemlji odmara stvarajući mala umjetnička djela od drveta i kamena. Sam je osmislio i izradio bubamare, rodu i avion koji krase dvorište i čine ga pomalo drugačijim. Na taj način izražava svoju kreativnost i odmara od teških radova na polju.