Svakodnevica 29.09.2018. 13:00. Zadnja izmjena: 29.09.2018. 13:08.

Naši ljudi

Obitelj Skok iz Šenkovca: Pregršt talenata koji se skladno nadopunjuju

Kad je u travnju svjetlo dana ugledala zbirka poezije Desetorica skeptika pjesnika Jakova Skoka, ovog su studenta kroatistike i germanistike iz Šenkovca proglasili novim autorskim glasom na pjesničkoj sceni. Velike su to cipele u koje je trebalo uskočiti sa svega 21 godinom, iako možda i nije sasvim pravedno reći da se radi o novome autorskom glasu. Naime, već 2014. godine Jakov je pobijedio na natječaju Društva prijatelja knjige Milivoj Cvetnić iz Hrvatske Kostajnice, te mu je sa svega 16 godina objavljena prva zbirka Oskvrnuti zvuk, a njegove su pjesme javnosti predstavljene i u Zarezu i Hrvatskom kajkavskom kolendaru.

No, pretakanje riječi u stihove tek je jedan komadić Jakovljeve umjetničke duše jer su mu velika ljubav i glazba i likovna umjetnost, kojoj je posvećen još od malih nogu.

Kod kuće je mladi kreativac imao iznimno poticajno ozračje – i tata Žarko pisac je priča većinom za djecu, ali i odrasle, a mama Zdravka Skok (48) jezična je stručnjakinja, doktorica znanosti, profesorica u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog i vanjska suradnica na čakovečkom odsjeku Učiteljskog fakulteta. Osim profesorskog rada, usredotočena je na znanstvena istraživanja te s hrvatskom književnicom iz Mađarske Jolankom Tišler trenutno radi na rječniku govora naselja Serdahelja, jednog od osam hrvatskih sela u mađarskoj županiji Zala.