Svakodnevica 27.03.2017. 11:37. Zadnja izmjena: 28.03.2017. 07:32.

Vremenska prognoza

Od srijede ponovo toplo, a kiše neće biti narednih dana

VREMENSKA SLIKA: Od prošlog smo tjedna po svim kriterijima u proljeću. I kalendarski i klimatološki i astronomski. A i vrijeme je skoro cijeli tjedan bilo suho i sunčano, uz neobično visoku temperaturu zraka, u većini dana iznad 20 Celzijevih stupnjeva. U noći sa subote na nedjelju prešli smo i na ljetno računanje vremena. Tek se u nedjelju vrijeme nakratko promijenilo zbog oslabljene hladne fronte koja nije donijela spomena vrijednu kišu, ali je zahladilo, tako da je početkom ovog tjedna moguća pojava jutarnjeg mraza. Nadajmo se da neće donijeti veću štetu. Od sredine tjedna vraća se iznadprosječna toplina, a čini se da ni u ovom tjednu neće biti prave kiše. Opširnije u nastavku.

VREMENSKA PROGNOZA

  • Nakon nešto oblačnije i svježije nedjelje, u ponedjeljak ćemo imati obilje sunca. Jutro će biti prohladno, pa će temperatura zraka biti oko ili malo ispod nule, uz slab mraz, a danju ipak malo toplije nego u nedjelju, pa bi temperatura popodne mogla narasti do 13, možda i 14 Celzijevih stupnjeva. Puhat će slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni vjetar, pa će nam uz takvo vrijeme i biometeorološke prilike biti povoljne. Novi tjedan počinjemo odlično.
  • Za utorak i srijedu možemo najaviti prekrasno sunčano vrijeme. Jutra će biti prohladna, nije isključena mogućnost za slab mraz, osobito u utorak ujutro, pa pripazite na osjetljivije biljke. Temperatura zraka u utorak ujutro mogla bi se spustiti i stupanj-dva ispod nule, pa osobito biljke koje su pri tlu mogu imati oštećenja vezana uz mraz. Većina voćaka podnosi ove temperature, tako da u voćarstvu ne bi trebalo biti većih problema. Danju postupno toplije, ali još ne onako toplo kao u prošlom tjednu. Ovakvo vrijeme odlično će utjecati na zdravlje i raspoloženje, pa će biometeorološka situacija biti povoljnija. Nadajmo se samo da neće biti jačeg mraza. U srijedu će jutarnja temperatura još uvijek biti blizu nule, ali dnevna bi se već mogla popeti i do 20 Celzijevih stupnjeva.
  • U četvrtak djelomično sunčano i toplo. Tijekom dana možda bude i nešto više oblaka, ali bi trebalo ostati suho. Vjetar će biti uglavnom slab. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8, a najviša dnevna između 17 i 20 Celzijevih stupnjeva.  Petak nam donosi nastavak suhog i toplog proljetnog vremena. Bit će pretežno sunčano, uz laganu južinu. Jutarnja temperatura bit će između 3 i 8 Celzijevih stupnjeva, a najviša dnevna mogla bi narasti do toplih 20 Celzijevih stupnjeva ili malo iznad. Pravo proljeće. Bit će to prekrasan proljetni dan, što će sigurno imati utjecaj na sve brže pupanje, listanje i cvjetanje biljaka.
  • U subotu i dalje većinom sunčano i toplo. Temperatura će ujutro biti sasvim ugodna, a dnevna se očekuje malo iznad 20 Celzijevih stupnjeva, možda i do 23°C. Biometeorološke prilike malo će se pokvariti, tako da su kod meteoropata i kroničnih bolesnika moguće manje tegobe povezane s vremenom.
  • U nedjelju djelomično sunčano i toplo. Čini se da će biti nešto više oblaka, ali većinom suho ili tek krajem dana pokoji pljusak.
  • Ponedjeljak će biti oblačniji i malo hladniji. Mjestimice može biti kiše, a puhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova. Nije neko veliko pogoršanje, ali čini se da će ipak doći manja promjena. Dobro je redovito pratiti prognozu na našem portalu, mobilnoj aplikaciji ili Twitteru jer su moguće i promjene u odnosu na ovu prognozu.