Svakodnevica 10.01.2017. 07:37. Zadnja izmjena: 10.01.2017. 07:49.

Prognoza za sljedećih 6 dana

Padali rekordi ispod ništice i u našem kraju

Vremenska slika

Tijekom prošlog vikenda temperatura zraka se u cijeloj Hrvatskoj spustila ispod nule što je vrlo rijedak događaj. Aktualni val hladnoće je donio i apsolutne temperaturne rekorde. U Makarskoj se temperatura spustila do -5.5°C što je novi temperaturni rekord za najnižu temperaturu u povijesti meteoroloških mjerenja (od 1981. godine). Dosadašnji rekord je iznosio -4.3°C od 9. prosinca 1991. godine.

U Kopačkom Ritu je izmjerena minimalna temperatura od -22.5°C, u Slavonskom Brodu -22.0°C, na aerodromu Osijek -20.8°C, a Zavižanu -20.2°C. u BiH i Srbiji temperatura se spustila do -30°C, a u sjevernijim europskim zemljama i niže. Ima puno štete, a u nekim državama i smrznutih osoba. Siječanj je inače u prosjeku najhladniji mjesec u godini, a i u ovom će tjednu biti vrlo hladno…

Vremenska prognoza

Utorak i srijedu imat ćemo dotok hladnog zraka. Bit će vrlo hladno, ali će barem vjetar oslabjeti i prestati. Za naš dio Hrvatske i dalje se vidi nastavak većinom suhog vremena sa sunčanim razdobljima. Bit će vrlo hladno pa bi temperatura zraka mogla i danju i noću biti ispod nule. Najniža noćna temperatura mogla bi se u slučaju vedrih noći spustiti na vrijednosti između -15 i -10 Celzijevih stupnjeva. I danju ostajemo nekoliko stupnjeva ispod nule, većinom od -8 do -3°C. Biometeorološke prilike će biti povoljne pa ne bi trebalo biti značajnijih tegoba povezanih s vremenom, ali se zaštitite od niskih temperatura.

Čini se da će tijekom četvrtka hladnoća malo popustiti. Povremeno će biti više oblaka, ali bi trebalo ostati suho. Vjetar većinom slab jugozapadni. Sveukupno će to biti i dalje zimski ugođaj, a noćna temperatura može se ponegdje spustiti i ispod -10 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna se očekuje oko nule, ali vjerojatno ni u četvrtak nećemo ići u plus ili će to biti samo nakratko do +1 ili +2°C. Biometeorološka situacija će biti nešto lošija pa su kod meteoropata i kroničnih bolesnika moguće manje tegobe.

U petak bi se iznad nas trebala nalaziti ciklona s oborinama. S obzirom na to da će hladnoća malo popustiti oborine bi mogle biti u obliku kiše i snijega. Tlo će biti hladno pa nije isključena ni pojava kiše koja se smrzava na tlu. Vjerojatni scenarij je da bi oborine počele kao kiša, a završile kao snijeg. Teško je reći koliko bi palo snijega jer će to jako ovisiti o samoj temperaturi i o tome koliki će udio oborina otpasti na kišu. Ali dosta je velika mogućnost za stvaranje snježnog pokrivača.

U subotu i nedjelju vjerojatno će nas pratiti suho i hladno vrijeme. Izmjenjivat će se oblaci i sunce, a temperatura zraka bi ponovno mogla pasti dublje u minus, osobito ako bude snijega na tlu, a noći budu vedre. Početkom sljedećeg tjedna ponovno raste mogućnost za oborine, vjerojatno snijeg.

Naravno, dobro je redovito pratiti prognozu na portalu, jer su moguće i promjene u odnosu na ovu prognozu. Preporučujemo da pratite i Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Prognozu napisao: Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 KN/min. iz fiksnih te 4,78 KN/min. iz mobilnih mreža. Prognoza izrađena 8.1.)